ENERGI

Australia vil fortsette å selge kull i flere tiår

Mener de har det noe av det reneste kullet i verden.

Australia sier at så lenge det er kjøpere, vil de selge kull. Bildet er tatt ved Muswellbrook i Hunter Valley i Australia.
Australia sier at så lenge det er kjøpere, vil de selge kull. Bildet er tatt ved Muswellbrook i Hunter Valley i Australia. Foto: Mark Baker/NTB
8. nov. 2021 - 08:40

Australia sier at så lenge det er kjøpere, vil de selge kull. Flere enn 40 land ble enige om å fase ut kull innen få tiår under klimatoppmøtet i Glasgow.

– Vi vil ikke stenge kullgruver, og vi skal ikke stenge ned kullkraftverk, sier ressursminister Keith Pitt til den australske kringkasteren ABC.

Han hevder kullet fra Australia er blant det reneste i verden.

– Jeg vil heller at folk skal bruke australsk kull av høy kvalitet enn kull fra Russland eller Indonesia. Det vil fortsatt være et marked for kull i tiårene som kommer. Hvis de kjøper, så vil vi selge, sier Pitt.

Australia er en av verdens største produsenter av kull. 50.000 mennesker er ansatt i sektoren, og ytterligere 120.000 arbeidsplasser er avhengige av den, ifølge bransjeorganisasjonen Minerals Council of Australia.

Forbrenning av kull fører til store utslipp av CO2. I forrige uke på klimatoppmøtet i Glasgow ble over 40 land enige om å fase ut bruken av kullkraft.

Verdens utslipp av klimagasser er igjen på vei opp. I Glasgow forhandler land om klimakutt under COP26.
Les også

Alt du trenger å vite om klimakonferansen i Glasgow

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.