Australia med fiber til alle

Australia med fiber til alle
90 prosent av Australias befolkning vil få tilgang til fibernett med 100 megabit hastighet. Bilde: Colourbox

Australias statsminister Kevin Rudd annonserte tirsdag at regjeringen i landet vil by inn private selskaper til et offentlig-privat samarbeid som skal bygge fibernett til hele landet.

Nettet har vært en kampsak for statsministeren helt siden han vant valget med lovnader om det i 2007.

Historisk Australias statsminister Kevin Rudd.

Historisk

Opprinnelig var planen at byggingen helt og holdent skulle gjøres av private, men etter å ha vært misfornøyd med anbudene som kom inn, har man nå altså valgt å gjøre prosessen til et samarbeid.

– Dette er en historisk nasjonsbyggende investering som fokuserer på Australias langsiktige nasjonale interesser, sa Rudd da han annonserte avgjørelsen.

100 megabit

Australia har i dag dårligere internett-tilbud enn de fleste andre utviklede land.

Det nye nettet skal tilby 100 megabit til mer enn 90 prosent av husstandene i landet, mens resten må ta til takke med trådløse- og satellitt-tilkoblinger på 12 megabit.

Det er likevel mer ambisiøst enn først planlagt. De private anbudene gikk ut på å bygge fiber kun til telefonsentralene, og dermed kunne tilby 12 megabit til alle.

Konjunkturprosjekt

Totalkostnaden skal være rundt 200 milliarder kroner og skape 37.000 arbeidsplasser over de 7-8 årene det skal ta å bygge nettet.

Det vil samtidig bidra til å motvirke resesjonen landet er inne i, med en anslått arbeidsledighet på over 7 prosent i 2010.

Grossist

Fibernettet skal ifølge Reuters bygges med penger fra et drøyt 100-milliarders infrastrukturfond, og private investeringer skal maksimalt utgjøre 49 prosent.

Nettverket skal operere på grossistbasis med åpen tilgang, og internettselskaper får dermed mulighet til å bygge egne tjenester i nettet.

Les mer om: