IT

Australia med fiber til alle

90 prosent av Australias befolkning vil få tilgang til fibernett med 100 megabit hastighet.
90 prosent av Australias befolkning vil få tilgang til fibernett med 100 megabit hastighet. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
7. apr. 2009 - 10:20

Australias statsminister Kevin Rudd annonserte tirsdag at regjeringen i landet vil by inn private selskaper til et offentlig-privat samarbeid som skal bygge fibernett til hele landet.

Nettet har vært en kampsak for statsministeren helt siden han vant valget med lovnader om det i 2007.

Historisk Australias statsminister Kevin Rudd.
Historisk Australias statsminister Kevin Rudd.

Historisk

Opprinnelig var planen at byggingen helt og holdent skulle gjøres av private, men etter å ha vært misfornøyd med anbudene som kom inn, har man nå altså valgt å gjøre prosessen til et samarbeid.

– Dette er en historisk nasjonsbyggende investering som fokuserer på Australias langsiktige nasjonale interesser, sa Rudd da han annonserte avgjørelsen.

100 megabit

Australia har i dag dårligere internett-tilbud enn de fleste andre utviklede land.

Det nye nettet skal tilby 100 megabit til mer enn 90 prosent av husstandene i landet, mens resten må ta til takke med trådløse- og satellitt-tilkoblinger på 12 megabit.

Det er likevel mer ambisiøst enn først planlagt. De private anbudene gikk ut på å bygge fiber kun til telefonsentralene, og dermed kunne tilby 12 megabit til alle.

Konjunkturprosjekt

Totalkostnaden skal være rundt 200 milliarder kroner og skape 37.000 arbeidsplasser over de 7-8 årene det skal ta å bygge nettet.

Det vil samtidig bidra til å motvirke resesjonen landet er inne i, med en anslått arbeidsledighet på over 7 prosent i 2010.

Grossist

Fibernettet skal ifølge Reuters bygges med penger fra et drøyt 100-milliarders infrastrukturfond, og private investeringer skal maksimalt utgjøre 49 prosent.

Nettverket skal operere på grossistbasis med åpen tilgang, og internettselskaper får dermed mulighet til å bygge egne tjenester i nettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.