KRAFT

Auker strømmen til England

VIL HA KABLER: Statnett-sjef Auke Lont vil samarbeide med sine britiske kolleger i National Grid om en mulig strømkabel til Storbritannia. Der er det stort behov for strøm i årene som kommer, og Norge har overskudd.
VIL HA KABLER: Statnett-sjef Auke Lont vil samarbeide med sine britiske kolleger i National Grid om en mulig strømkabel til Storbritannia. Der er det stort behov for strøm i årene som kommer, og Norge har overskudd. Bilde: Jannicke Nilsen
Kjetil Malkenes Hovland
6. okt. 2009 - 10:32

Statnett planlegger en strømkabel fra Norge til Storbritannia.

Nå har systemoperatøren skrevet en avtale med britiske NGIL, som er et datterselskap av systemoperatøren National Grid, om å vurdere en slik kabel.

– Dette er en spennende mulighet. Utvidet samhandling med Europa vil være et vesentlig virkemiddel for å balansere et britisk system med store innslag av variabel vindkraft, sier Nick Winser, Executive Director Transmission i National Grid i en pressemelding.

Kraftnett i Nordsjøen

Det kan også komme et offshore kraftnett i Nordsjøen, som gjør det mulig å knytte på større vindparker og kanskje også drive deler av plattformene på sokkelen med vindkraft.

Planene er i samsvar med en oppfordring fra olje- og energiministrene i Norge og Storbritannia, som ønsker en slik forbindelse. De mener dette kan motvirke klimaendringer og betre forsyningssikkerheten i begge land.

– En forbindelse mellom Norge og Storbritannia vil være verdifull for begge landene. En fremtidig kraftforbindelse vil legge til rette for mer fornybar kraftproduksjon, sikker strømforsyning og økt verdiskaping, sier Statnetts konsernsjef Auke Lont ifølge pressemeldingen.

Kan gå fra Rogaland

Ifølge avtalen vil Statnett og NGIL eie halvparten hver av en eventuell kabel. Kabelen er økonomisk gunstig og teknisk gjennomførbar, også om man kobler seg til et offshore kraftnett, viser en forhåndsstudie. Avtalen som er signert varer til januar 2011, og skal avklare hvilke punkter kabelen skal gå mellom.

Fra norsk side er Kvilldal i Suldal kommune i Rogaland aktuelt som endepunkt. Der ligger blant annet et vannkraftverk eid av Lyse produksjon, Statkraft, Skagerak Kraft og AEP.

Statnett jobber ifølge pressemeldingen med å koble Norge «tettere med resten av Europa», og er godt i gang med planen for ny kabel til Danmark og flere tilknytninger til kontinentet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.