IKT

Åtte kjerners trådsnelle

6. jan. 2006 - 07:59

Det er lenge siden Sun blåste i prosessorhornet, men nå gjaller trompeten høyt.

Som først til mølla har selskapet lanserte en prosessor med hele åtte kjerner, og som ikke det var nok kan hver av kjernene behandle fire tråder hver samtidig.

Med 32 samtidige tråder brøyter UltraSparc T1 prosessoren helt ny mark når det gjelder både ytelse og kraftforbruk.

Varmgang

Det siste året er det blitt åpenlyst at racet mot stadig høyere klokkefrekvens ikke fører frem. Prosessorene blir rett og slett for varme. Løsningen har vært å utvikle prosessorer med flere kjerner og de fleste har nå tokjernevarianter.

Med åtte kjerner legger Sun seg helt først i denne løypa. Selskapet peker også på at det ikke lenger er antallet instruksjoner i sekundet som er den viktigste parameteren. Det er antallet tråder som kan kjøres samtidig som gjør susen.

Arkitekturen tillater at hver av trådene kan være en være en egen prosess, eller en prosess kan utnytte alle trådene. Kjernene kan også fordeles på ulike oppgaver slik at noen kan kjøre webservere, mens andre kan kjøre databaser.

- Den kjører fra alt konkurrentene kan stille opp med. Intel lover også mange kjerner, men med denne prosessoren er vi mange år foran dem, sa selskapets karismatiske toppsjef Scott McNealy under lanseringen i New York.Cool

Det er ikke bare ytelse den nye Sparc-prosessorene kan stille opp med. Like viktig, skal vi tro McNealy, er kraftforbruket.

I forhold til ytelsen bruker UltraSparc T1 svært lite strøm og det maksimale kraftforbruket er mindre en 70 watt. Nå foreslår Sun en helt ny måte å måle prosessorer på; SWaP for Space, Watt and Performance og de har foreslått at målemetoden blir en ny industristandard.

- Når vi måler ytelsen på denne måten er vi fra 4,4 til 14 ganger bedre enn konkurrentene, hevder McNealy.

Nye servere

I første omgang kommer det to nye servere med den nye prosessoren; T1000 og T2000. Den minste er 1U høy (44 med mer) og den største er 2U.

- Når vi tar ytelsen og strømforbruket i betraktning, nøler jeg ikke med å si at disse maskinene er bygget med en sosialt ansvarlig prosessor. Etter hvert som datasentrene blir utstyrt med den kan vi spare enorme mengder energi både til selve driften og til å kjøle bort all varmen, sier McNealy.

Vanskelig prising

En av de tunge bruksområden til slike servere er databaser og her er det Oracle som er den største aktøren. Tradisjonelt har selskapet tatt betalt i form av lisens for hver prosessor i serveren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tokjerneprosessorer har skapt vanskeligheter for denne prispolitikken og med hele åtte kjerner blir det enda verre.

Nå har Oracle bestemt seg får å ikke ta betalt for mer enn to lisenser og det vil være et betydelig salgsargument for Suns nye prosessor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.