Høstens høye strømpriser har medført elektriske diskusjoner og opprør. Folk raser over høye regninger og lanserer tiltak de mener skal lempe på situasjonen. Utenlandskabler forlanges stengt, planlagte tariffer kreves skrotet og makspris innført.
Når prisen på elektrisitet øker med ti-gangeren på få måneder, er det ikke rart at det blir stort engasjement blant folk flest. For en hardt presset og tilsynelatende rådvill regjering er det ikke annet å gjøre enn å betale seg ut av uføret. Sjekker til folket fremstår som et forståelig tiltak på kort sikt. Offentlige pengebinger fylles tross alt opp i rekordtempo som følge av de uventet høye kraftinntektene.
Overraskende rask endring
Det mest overraskende er hvor fort og uventet dette skjedde. Julaften har knapt noen gang kommet raskere på kjerringa, til tross for den veletablerte analysekapasiteten i kraftbransjen.
Norges posisjon som uskyldsren og selvberget kraftnasjon er dessuten under press. Det grønne skiftet skjer nå raskere enn vi klarer å planlegge for hva angår forbruk av energi. Den hurtige endringen til det skyhøye nye nivået for strømprisen er et varsel om hvor brått endringene kan komme på oss. Denne gangen gjaldt det energimarkedene. Neste gang kan det være klima. Eller finansmarkedene. Sammenhengene dem imellom er tydelige.
Mange mulige tiltak
Uansett hva regjeringen gjør av kortsiktige tiltak, må hendelsene i energimarkedene få følger for norsk energifremtid. Situasjonen må adresseres både kortsiktig og langsiktig. Da er det flere områder som straks trenger fokus og handling:
- Ny effekttariff i nettleia må innføres. Det vil bidra til å endre adferd og premiere planlegging, gitt at den er lett forståelig for forbrukerne.
- Det må bygges mer vindkraft på land i Norge. Det er en lett tilgjengelig og rimelig, fornybar energikilde.
- Vi må revurdere omfanget av elektrifisering av sokkelen. Norsk petroleumsvirksomhet kommer under press. Tiden kan renne ut for flere av de planlagte prosjektene. Strømmen trengs blant annet for å skape fremtidens arbeidsplasser på land.
- Det må bygges flere kabler for å sikre tilgang til nye prosjekter og industri. Nord og sør i Norge må kobles bedre sammen. Noe Statnett allerede har planer for.
- Produsenter av vannkraft må få insentiver slik at utbedringer lønner seg. Ref. insentivene petroleumsbransjen nylig fikk.
- Eksisterende vannkraft bør effektiviseres. Kanskje blir det til og med mulig å vurdere pumpekraft (blått batteri) der det passer.
- Vi må ha mye høyere ambisjoner for energieffektivisering. Spesielt viktig blir det å få på plass treffsikre ordninger rettet mot yrkesbygg og boliger. Bruk Enova.
- Fangst av karbon og lagring er ikke en fremtidsdrøm. Det kommer, og Norge vil kunne innta en unik posisjon.
Både himmel og helvete