Atomsikker adferd

Anders J. Steensen
30. mars 2004 - 07:51

Halden: HKH Kronprins Haakon var den tredje av norske kongelige som har innviet laboratorier ved Institutt for Energiteknikk, IFE, i Halden, da han offisielt åpnet det nye MTO-laboratoriet forrige uke.

MTO eller Mann - Teknologi Organisasjonslaboratoriet, skal hjelpe forskerne til å bedre sikkerheten.

- Alt for mange liv og for store verdier går tapt ved feiltolking av data, slik at farlige situasjoner oppstår, sa administrerende direktør Kjell Bendixen under åpningen.

- Økt sikkerhet krever mer enn bare god mann - maskin kommunikasjon. Det kreves opplæring, gode rutiner og ledelse fokusert på sikkerhet, sa Bendixen.

MTO-labben er den første i sitt slag i Europa. Her kan forskere med forskjellig fagbakgrunn studere adferd, finne nye prestasjonsformer og simulere hendelser, for å utvikle gode arbeids- og operasjonsrutiner som bedrer sikkerheten.

Laboratoriet består av fire forskjellige deler, VR-laben for virtuell virkelighet, Hammlab for menneske-maskin kommunikasjon, en integrasjonslab og eksperimentlab, hvor forskere kan observere reaksjons- og handlemønstre hos personell under trening og forsøk.

- Et viktig element er å se på folks prestasjonsevne i pressede øyeblikk for å hindre gale beslutninger. Gjennom MTO-laben kan vi se hvor robuste kontrollsystemene er og eventuelt anbefale forbedringer, forteller avdelingsleder for MTO-lab, Jon Kvalem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.