KRAFT

Atomlager kan gå i lufta 5 mil fra Norge

RUSTES OPP: Atomkraftverket på Kola er rustet opp for drift i nye 15 år. Bellona er kritisk til manglende konsekvensutredning, men Statens Strålevern er ikke bekymret.
RUSTES OPP: Atomkraftverket på Kola er rustet opp for drift i nye 15 år. Bellona er kritisk til manglende konsekvensutredning, men Statens Strålevern er ikke bekymret. Bilde: BELLONA

Fra før har bare det gamle kjernekraftverket og de utrangerte atomubåtene vært omtalt som en potensiell akutt fare for Norge.

Ny rapport

Men nye, og til nå ukjente, undersøkelser av de store lagertankene med brukt atombrensel i Andrejevabukta, viser at dette lageret kan eksplodere når som helst, skriver Aftenposten.

Det er en rapport fra Rosatom, som er den russiske regjeringens øverste atommyndighet, som viser at konsekvensene kan bli dramatiske. Ingen vet når eksplosjonen kan finne sted: Om noen timer, noen dager eller noen år.

Ingen konsekvensberegning

- I beste fall vil en liten begrenset eksplosjon i kun ett av lagerrørene føre til radioaktiv forurensning i en omkrets på 5 kilometer, i verste fall fører en slik enkelteksplosjon til at hele tankanlegget eksploderer. Vi har ikke beregninger for hva det vil føre til, sier Bellonas Aleksandr Nikitin.

Leder av Bellonas Russland-avdeling, atomfysikeren Nils Bøhmer, sier at en slik ulykke kan ramme hele det nordlige Europa.

Trenger hjelp

Norge har brukt millionbeløp på atomopprydning i Nordvest-Russland. Men nylig antydet utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Norges innsats kanskje bør rundes av, og at Russland selv bør ta mer av ansvaret.

Det vil koste 9 milliarder kroner å rydde opp i Andrejevabukta. Russland vil aldri påta seg en slik utgift, og trenger dessuten internasjonal hjelp, mener Bøhmer. (©NTB)

Les mer om: