KRAFT

Atomkraftmotstandere tredje størst

STOPPES DENNE? Den borgerlige Alliansen mistet flertallet under valget. Kan det stoppe kjernekraften, som her i Ringhals? For å unngå innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna vender Alliansen seg nå til atomkraftfiendtlige Miljøpartiet.
STOPPES DENNE? Den borgerlige Alliansen mistet flertallet under valget. Kan det stoppe kjernekraften, som her i Ringhals? For å unngå innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna vender Alliansen seg nå til atomkraftfiendtlige Miljøpartiet. Bilde: Wikipedia
Kjetil Malkenes Hovland
20. sep. 2010 - 10:00

Det svenske valget endte med seier til høyresiden, men Alliansen tapte flertallet i Riksdagen.

Dermed havner det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraterna på vippen. Men de andre partiene ønsker å unngå samarbeid med dem.

Miljöpartiet ble tredje størst i valget, med 7,2 prosent av stemmene. De er derfor aktuelle som støtteparti for Alliansen.

Vil ikke ha atomkraft

– Jeg har kontaktet Miljöpartiet och håper på en positiv respons. La valgresultatet synke inn for Miljöpartiet, sa statsminister Fredrik Reinfeldt til SVT i går kveld.

Men Miljöpartiet sier så langt at de nekter å være støtteparti for en regjering som vil bygge ti nye atomkraftverk.

– At Miljöpartiet skulle gå inn som støtteparti for en regjering som ikke har noen klimapolitikk, og som vil bygge ti nye kjernekraftreaktorer, som sparker syke ut av sykeforsikringsordningen, det er utelukket, sier partiets talskvinne Maria Wetterstrand til Expressen.

– Trenger statsrådpost

Dermed er det fortsatt uklart hvordan Sverige skal styres de neste årene.

Kommentatorer mener Miljöpartiet må få en statsrådspost for å kunne støtte regjeringen.

– De har sagt at de ikke vil være støtteparti. Men om de tilbys en statsrådspost, er det noe annet. Da er de ikke støtteparti. Da isolerer de, eller fratar, Sverigedemokraterna vippeposisjonen, og det kan være et motiv som holder, sier statsviter Li Bennich-Björkman til nyhetsbyrået TT.

Ønsker fornybar energi

Miljöpartiet har gått kraftig ut mot alle former for subsidiering av kull, olje og kjernekraft, og vil i tillegg stoppe utvinningen av uran. De vil også stoppe svensk våpeneksport, fordoble jernbanekapasiteten og støtte gründere og ny miljøteknologi. Om energi sier valgmanifestet deres følgende:

«Vi vill ersätta kärnkraft och fossila bränslen med vindkraft, biobränslen, vågkraft, solenergi och energieffektivisering. Vi vill investera i ombyggnation som leder till minskad energianvändning. Därmed minskar kostnaderna för energi. Uranbrytning ska förbjudas.»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.