KRAFT

Atomkraft mot klimaendringer

USA har i dag 104 fungerende atomreaktorer, som besørger 20 prosent av USAs energibehov. Nå vil de bygge flere.
USA har i dag 104 fungerende atomreaktorer, som besørger 20 prosent av USAs energibehov. Nå vil de bygge flere. Bilde: colourbox
12. jan. 2010 - 08:08

Obama-administrasjonen går inn for at det for første gang på mange år skal bygges et nytt atomkraftverk for å skape bedre energiforsyning og bekjempe klimaendringer.

Lånegarantier

– Vi har ikke bygd noen atomkraftverk i USA på lenge, men vi ønsker å samarbeide med atomindustrien for at et nytt et kan bygges i nær framtid, sa president Barack Obamas energi- og klimarådgiver Carol Browner mandag.

USA har i dag 104 fungerende atomreaktorer, som står for 20 prosent av USAs energibehov. Men investeringer i atomindustrien tørket inn etter ulykken på Three Mile Island i 1979.

Kongressen godkjente i 2005 lånegarantier for 18 milliarder dollar til atomindustrien for å sette fart i utviklingen av atomkraft, som er en karbonfri energiform.

– Ren energi

– Presidenten mener at atomkraft må være en del av vår energiframtid. Hvis dere mener som oss at klimaendringer er et alvorlig problem, må man være åpen for alle former for produksjon av ren energi, sier Browner.

Demokratene håper at en satsing på atomkraft skal bidra til å få republikanere til å stemme for loven om klimaendringer som er avgjørende for at USA kan spille en rolle i forhandlingene om en global avtale for å stanse utslipp av klimagasser. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.