ENERGI

Atomkraft i kjelleren

27. aug. 2001 - 13:40

Det er forskere ved det japanske elektroforskningsinstituttet (Criepi) som har utviklet en reaktor som de kaller Rapid–L , som skal være vel så sikker som dagens mest moderne konvensjonelle kjernekraftverk.

Siktet på Månen

Da forskerne startet utviklingen av reaktoren, var det med tanke på kolonisering av Månen. Det kan fremdeles ligge en del år fram i tid. Nå prøver de å overbevise opinionen om at den seks meter høye og to meter brede reaktoren er trygg nok til å stå i kjelleren.

Befolkningen i Japan er like skeptiske til kjernekraft som i Vesten, etter en rekke uhell ved forskjellige kjerneanlegg i landet de siste årene.

– Men i framtida vil det bli vanskelig å bygge flere store kraftverk, på grunn av plassmangel, sier forskningsjef Mitsuru Kambe hos Criepi til magasinet New Scientist .

– Slike reaktorer vil være svært effektive rundt Tokyo-bukta, mener han. Men han medgir at det er vanskelig å teste og dokumentere at systemet er like sikkert over lang tid.

Flytende isotop

Rapid–L baserer seg på flytende lithium 6. Denne isotopen er svært effektiv til å absorbere nøytroner.

Reaktoren skal stenge seg ned automatisk om prosessen løper løpsk, og temperaturen begynner å stige. I et konvensjonelt kjernekraftverk blir brenselstavene mekanisk hevet og senket i kjernen. I Rapid-L gjelder termodynamikkens lov, som får den flytende isotopen til å ekspandere og dermed være selvregulerende til en arbeidstemperatur rundt 530 grader celsuis.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.