NETTARKIV

Atomfysikk møter scenen

Det er Thalia teateret som har satt opp stykket, skrevet av engelske Michael Frayn. Midt under 2. verdenskrig kommer tyske Heisenberg til sin gamle venn og lærer Niels Bohr. Det blir et vanskelig møte for begge, og det har vært spekulert mye på hvorfor Heisenberg reiste til København.

I teaterstykket lar Frayn de tre aktørene, Bohr (Sverre Anker Ousdal), hans kone Margrethe (Monna Tandberg) og Werner Heisenberg (Svein Tindberg) møtes etter sin død for å se tilbake og diskutere møtet i København. Stykket fokuserer de moralske problemstillingene fysikerene møter. Begge er blant de fremste i verden, begge er i ferd med å løse gåten rundt kjernekraft og fisjon. Men kan en av dem eller begge være med og utviklet nukelære våpen. Kan de fortsatt være venner etter å ha arbeidet på hver sin side i krigen?

Samtidig som stykket trekker frem en rekke grunnleggende moralske problemstillinger, gir det en god forklaring til atomfysikk for legfolk. Fysikkrofessor Gaute Einevoll ved Norges Landbrukshøgksole har vært rådgiver for skuespillerne og regissør Kjetil Bang-Hansen. I programmet som er trykket opp er det gitt en kort og grei forklaring til atomfysikkens utvikling med korte personbeskrivelser

Atomfysikk møter scene

To dager etter premieren holdt Thalia teateret, Norsk fysisk selskap og Nordisk institutt for teoretisk fysikk et seminar om atomfysikk. Her stilte professor Gaute Einevoll sammen med flere av sine kolleger. Sverre Anker Ousdal og regissør Kjetil Bang-Hansen kom også. Ousdal ga uttrykk for at Copenhagen er et svært vanskelig stykke, spesielt fordi han ikke kan tillate seg språklige snarveier.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.