ROMFART

Atlantis utsatt igjen

En plutslig feil i strømforsyningen til en kjølemotor til brenselcelle 1, medførte minst ett døgns utsettelse av Atlantis-oppskytingen fra Kennedy space Center i Florida onsdag 6. september.
En plutslig feil i strømforsyningen til en kjølemotor til brenselcelle 1, medførte minst ett døgns utsettelse av Atlantis-oppskytingen fra Kennedy space Center i Florida onsdag 6. september.
Mona Strande
12. apr. 2007 - 09:45

I utgangspunktet hadde NASA håpet å kunne bruke Atlantis til å frakte utstyr til den internasjonale romstasjonen i mai.

Nå har de bestemt at datoen må flyttes på nytt. Første mulighet er nå 8. juni.

Frykter Columbia-tragedie

Store hagl traff Atlantis i februar, og forårsaket hundrevis av bulker og små overflateskader på varmeskjoldene.

Isolasjonsskummet og varmeskjoldene i Atlantis har vært til stor bekymring for NASA helt siden Columbia ble ødelagt, og mannskapet omkom, for fire år siden.

Columbia endte sine dager 16 minutter før den skulle lande 1. februar 2003. Årsaken var at den mistet en bit av isolasjonen rundt den eksterne drivstofftanken under oppskyting. Denne isolasjonen traff og lagde et hull i romfergens venstre vinge. Dermed taklet den ikke ekstremvarmen når den skulle inn i atmosfæren igjen, og eksploderte.

Påvirker flere

NASA har designet en ny drivstofftank så isolasjonen ikke skal kunne falle av, og de har hatt tre vellykkede testflygninger. Dermed mener de at dagens løsning skal holde, og reparasjonene går bra.

Atlantis skal til ISS, hvor astronauter skal feste et nytt baksegment til romstasjonen, og installere nye solcellepaneler.

At Atlantis utsettes, skyver også andre NASA-oppskytninger dette året fremover i tid.

Sunita mot ny romrekord

Det betyr også at den amerikanske astronauten Sunita Williams må bli lenger i romstasjonen. Hun skulle egentlig hjem med Endeavour i juni, men siden Atlantis nå skytes opp i juni er Endeavour utsatt til august.

Når hun kommer tilbake vil hun ha oppholdt seg i rommet i åtte måneder kontinuerlig. Det er amerikansk rekord.

- Det gjør ingenting. Jeg har mye å gjøre her oppe, er Williams' kommentar, ifølge BBC News.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.