ROMFART

Atlantis er skadet

Robotarmen på romferja Atlantis grep onsdag om romteleskopet Hubble og trakk det med inn i romferjas lasterom for en omfattende overhaling.
Robotarmen på romferja Atlantis grep onsdag om romteleskopet Hubble og trakk det med inn i romferjas lasterom for en omfattende overhaling. Bilde: Reuters / Scanpix
14. mai 2009 - 08:02

Bilder som mannskapet på Atlantis har sendt tilbake til bakkekontrollen, viser en vel 50 centimeter lang ripe over fire av de keramiske flisene i skjoldet.

Ikke alvorlig

Skader på varmeskjoldet var trolig årsaken til romferja Columbias havari i 2003, der hele besetningen omkom, men USAs romadministrasjon NASA slo onsdag fast at skadene på Atlantis ikke er alvorlige.

Atlantis nådde onsdag fram til romteleskopet Hubble, som skal gjennom en omfattende overhaling.

Etter planen

Operasjonen regnes som vanskelig, men alt gikk som planlagt etter ankomst onsdag da den 13,2 meter lange robotarmen på Atlantis grep fast om romteleskopet og trakk det med seg inn i romferjas lasterom.

Romteleskopet først skal granskes ved hjelp av kameraer. Deretter går astronautene i gang med selve reparasjonsarbeidet, som skal gjennomføres i løpet av fem romvandringer på like mange dager. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.