DRONER

Astrup ser på droner for å sikre mobildekning

Regjeringen vurderer droner eller satellittløsninger for å sørge for bedre mobildekning i krisesituasjoner og under ekstremvær.

– Vi må derfor tenke nytt for å bedre den mobile beredskapen i Norge, både for å få dekningen raskt tilbake og for å få på plass midlertidige løsninger der det er nødvendig, mener digitaliseringsminister Nikolai Astrup.
– Vi må derfor tenke nytt for å bedre den mobile beredskapen i Norge, både for å få dekningen raskt tilbake og for å få på plass midlertidige løsninger der det er nødvendig, mener digitaliseringsminister Nikolai Astrup. Foto: Håvard Zeiner
1. nov. 2019 - 09:08

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) viser til at det vil bli mer ekstremvær i fremtiden, noe som også kan føre til at mobildekningen blir borte.

– Vi må derfor tenke nytt for å bedre den mobile beredskapen i Norge, både for å få dekningen raskt tilbake og for å få på plass midlertidige løsninger der det er nødvendig, sier Astrup i en pressemelding som departementet har lagt ut.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har nå utarbeidet en rapport om hvordan samfunnet raskt kan få etablert midlertidig mobildekning etter store ulykker der nettene blir utilgjengelige.

– Vår vurdering er at det ikke finnes én løsning som kan løse alle typer behov i kriser. Ulike typer hendelser, geografi og omfang vil kreve fleksible løsninger for effektivt å kunne etablere midlertidig mobildekning, sier Nkom-direktør Elisabeth Aarsæther.

Hun nevner at mobildekning kan etableres ved hjelp droner eller andre luftfartøy som kan holde en basestasjon i lufta over et ulykkesområde.

Kun 39 av 422 kommuner har mobilnett som tåler flere dager med strømbrudd før det faller ut. De fleste er ute av drift etter få timer, meldte NRK i fjor.

Det finnes også ulike kommersielle løsninger for å etablere dekning til sjøs, i lufta og i områder på land hvor det ikke er mobildekning, ifølge Nkoms rapport. I tillegg er fremtidige løsninger basert på droner, lavbane bredbåndssatellittsystemer og ny funksjonalitet i 5G vurdert i rapporten. Nkom anbefaler også å utfordre innovative miljøer til å utvikle og vurdere nye løsninger.

Tidligere i høst fortalte TU.no om at det nå kommer muligheter for å bestille automatiske dronetjenester, som blant annet kan være til nytte når mobildekningen faller ut. Dronene fra tyske Globe UAV benytter seg av de nye IoT (Internet of Things)-protokollene på 4G fra Telenor, som gjør det mulig å føre dronene uten bruk av tradisjonell radiofjernstyring fra bakken. I stedet holder dronen fortløpende kontakt med Telenors basestasjoner underveis, der de nye protokollene sørger for kort responstid og tilstrekkelig driftssikkerhet.

Les også

Iran har startet angrep mot Israel

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.