Armstrong i Norge

MINNER: Når man har vært på månen, er ikke det minner som forsvinner fra hukommelsen. Neil Armstrong fikk stående applaus da han fortalte om sine opplevelser i Oslo Konserthus fredag. (Bilde: Ill.: Mona Strande / NASA)
NESTEN 39: Armstrong fotografert før den historiske måneferden. Han var 38 år og 345 dager gammel da han ble skutt opp i rommet med Apollo 11. (Bilde: NASA)
LATTER: - Månen er bare svart, hvit og grå. Vi hadde håpet å finne en blomst, en kaktus eller kanskje noen tomme ølbokser, men det fantes ikke farger der, sier Neil Armstrong, til stor latter fra salen. (Bilde: Mona Strande)
HISTORIE: Apollo 11 ble sendt ut i rommet ved hjelp av raketten Saturn V klokken 09.32 lokal tid, 16. juli 1969, fra Kennedy Space Centers utskytningsrampe 39A. (Bilde: NASA)
REDD: - Det er klart jeg var redd. Ved oppskytningen bråket det som om vi skulle ligge på en togskinne, datamaskinene sa at noe var feil hele tiden selv om det ikke stemte, og vi visste ikke hvor mye drivstoff vi hadde igjen. Jeg var redd hele tiden, sier Armstrong om Apollo 11-reisen. (Bilde: Mona Strande)
TOK TID: - Dørene på romfartøyet var så trange at det bare så vidt var plass til å få lirket oss gjennom. Vi brukte tre timer fra vi begynte å ta på oss romdraktene til vi kom oss ut på månen, sier Armstrong. (Bilde: NASA)
FULLT HUS: Rundt 1000 deltakere, de fleste fra næringslivet, hadde tatt turen for å høre Armstrong og de andre foredragsholderne på seminaret "Grenseløse mål". (Bilde: Mona Strande)
MOTIVASJON: Armstrong ble invitert til Norge for å motivere næringslivet. - Risiko er krydderet som gjør livet verdt å leve. Vi kunne aldri gått på månen hvis vi ikke tenkte at risikoen var verdt oppdagelsen, sier han. (Bilde: Mona Strande)
20. juli 1969: Neil Armstrong blir det første mennesket til å sette sin fot på Månen mens han sa: "Et lite skritt for (et) menneske - Et stort skritt for menneskeheten". (Bilde: NASA)
HUMOR: - En hver pilot er hjelpeløs uten en kontrolliste, sa Armstrong, da lyset noen sekunder forsvant fra notatene hans. (Bilde: Mona Strande)
LUKTET BÅL: Armstrong gikk på månen sammen med Buzz Aldrin (bildet). - Vi kjente ingen lukter på månen, men når vi kom inn i romfartøyet igjen og fikk av oss hjelmene så luktet vi som et vått bål, forteller Armstrong. (Bilde: NASA)
INTERVJU: Romspesialist Erik Tandberg intervjuet Neil Armstrong om hans opplevelse av måneferden, og hva han tenker om fremtiden for romforskningen. (Bilde: Mona Strande)
PRESENTERTE: Lasse Gustavson introduserte Neil Armstrong for et fullsatt Oslo Konserthus fredag. (Bilde: Mona Strande)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå