BYGG

Arkitekter og ingeniører vil ha baderomskontroll

Joachim Seehusen
18. nov. 2011 - 14:10

Rådgivende Ingeniørers Forening og Arkitektbedriftene går i en pressemelding hardt ut mot manglende kontroll over rehabilitering og ombygging av gamle bad.

Ute av kontroll

De peker på at mens det bygges et sted mellom 20 og 30 000 nye bad hvert år så er det opp mot 120 000 bad som bygges om hvert år.

Ombyggingen er ute av kontroll, skriver Egil Skavang, administrerende direktør i Arkitektbedriftene og Svein Bjørberg, RIF-ekspert og forskningsleder i Multiconsult.

I pressemeldingen bruker de SINTEF Byggforsk til å underbygge sine syn, og skriver at: "Normalt er ombygging vesentlig mer teknisk krevende enn nybygg og står for brorparten av byggskader, ifølge SINTEF Byggforsk."

KRAV: Svein Bjørberg, RIF-ekspert og forskningsleder i Multiconsult vil også ha strengere krav til ombygging av bad.
KRAV: Svein Bjørberg, RIF-ekspert og forskningsleder i Multiconsult vil også ha strengere krav til ombygging av bad.

SINTEF ikke enig

Det vil ikke forskningsleder og ekspert på fuktskader, Lars-Erik Fiskum i SINTEF Byggforsk, gå god for.

– Det er gjerne mye skader det første året etter at et hus er bygget, når skadene etter feilmontering er luket ut blir det få skader. Så blir etter hvert fliser og membran slitt og skadene melder seg igjen. Men hvis du bygger om et bad skikkelig, og river ut alt gammelt så er det ikke mer komplisert enn å bygge nytt.

– Med delvis ombygging der man blander nytt og gammelt øker nok risikoen og faren for skader er større, men vi har ikke dokumentasjon, sier Fiskum.

Han peker også på at ettersom boligmassen blir eldre vil også skadeomfanget øke.

– Man bytter sjelden rør før de ryker. Av de skadene vi ser som er knyttet til arbeider skyldes de fleste prosjekteringsfeil, deretter følger monteringsfeil, sier Fiskum.

IKKE MER KOMPLISERT: Forskningsleder Lars-Erik Fiskum avviser at det er mer komplisert å bygge om et bad enn å bygge et nytt.
IKKE MER KOMPLISERT: Forskningsleder Lars-Erik Fiskum avviser at det er mer komplisert å bygge om et bad enn å bygge et nytt.

Lovmakerne snur

I pressemeldingen peker Arkitektbedriftene og RIF på at de i lengre tid, sammen med flere av de andre bransjene, har reagert på at det ikke er behov for å byggemelde ombygging eller rehabilitering av bad.

Dette førte til at det ble foreslått at baderom skulle underlegges byggemelding på lik linje med endring av bærekonstruksjoner og fasader. Men nå snur lovmakerne.

– Vi som prosjekterer ønsker kontroll med dette, og vi ser at både rørleggerne og byggmestrene ønsker det samme. Myndighetene må stille tydelige krav til kompetanse hos dem som har ansvar for å prosjektere og bygge og byggenæringen må selvsagt tåle å bli kontrollert, noe annet er useriøst, skriver Egil Skavang, administrerende direktør i Arkitektbedriftene og Svein Bjørberg, RIF-ekspert og forskningsleder i Multiconsult.

– Vårt råd til myndighetene er å ikke gjør knefall for de som ikke vil følge reglene og som er redd for å bli kontrollert! Støtt heller opp under arbeidet med å bidra til forbedring slik at vi får boliger og bad uten feil, som folk vil trives i og kan være stolte av, avslutter de to sin pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.