BYGG

Arkitektene krangler med Statsbygg

UHELDIG: Arkitektene liker ikke premissene for konkurransen bak Nasjonalmuseet. Der måtte vinneren av konkurransen inn i en ny konkurranse med nummer to og tre etter at juryen hadde sagt sitt. Den tyske arkitekten bak vinnerutkastet sier han aldri har opplevd noe slikt før.
UHELDIG: Arkitektene liker ikke premissene for konkurransen bak Nasjonalmuseet. Der måtte vinneren av konkurransen inn i en ny konkurranse med nummer to og tre etter at juryen hadde sagt sitt. Den tyske arkitekten bak vinnerutkastet sier han aldri har opplevd noe slikt før. Bilde: Kleihues + Schuwerk
Joachim Seehusen
27. sep. 2011 - 07:07

Det var under en presentasjon av Nasjonalmuseet i regi av Oslo Arkitektforening Nerseth varslet kamp mot Statsbygg.

– Mye uavklart

Det er måten arkitektkonkurransene blir gjennomført på som vekker harme.

– At vi krangler var en spissformulering, men vi har mye uavklart i forhold til Statsbygg, sa Nerseth til Teknisk Ukeblad etter innlegget som ble holdt overfor en gruppe på godt over 100 arkitekter.

NAL er uenige i kriteriene Statsbygg velger for gjennomføring av arkitektkonkurranser. Hun mener premissene blir for dårlige og sier at arkitektene kan komme til å miste interessen for å delta i konkurranser i regi av Statsbygg.Et ekstra ledd NAL-president Kjersti Nerseth advarer mot at de vil unnlate å være med i Statsbyggs konkurranser hvis en annen enn vinneren skulle bli valgt etter den tredje runden på Nasjonalmuseet. FOTO: Joachim Seehusen
Et ekstra ledd NAL-president Kjersti Nerseth advarer mot at de vil unnlate å være med i Statsbyggs konkurranser hvis en annen enn vinneren skulle bli valgt etter den tredje runden på Nasjonalmuseet. FOTO: Joachim Seehusen

Et ekstra ledd

Nerseth trekker frem operaen som et eksempel på en konkurranse slik NAL mener de bør være.

Først en prekvalifisering, deretter en konkurranse mellom de prekvalifiserte der en vinner blir kåret av en kompetent jury. Da skal det være automatikk i at vinnerforslaget blir valgt.

Men Statsbygg har i det siste endret dette og dermed ertet på seg Norske Arkitekters Landsforbund.

– Det er innført ytterligere et ledd. Ved de to siste konkurransene, Nasjonalmuseet er et eksempel, må de to eller tre beste i konkurransen inn i en ny konkurranse. Denne foregår som lukkete forhandlinger.

Får støtte

Nerseth får støtte av den tyske arkitekten Klaus Schuwerk i sin kritikk.

– Det var to ordinære stadier i prosessen (prekvalifisering og konkurranse, red.anm.) men så plutselig dukket det opp en tredje og vi måtte inn i nye forhandlinger. Jeg har aldri opplevd noe slikt før, det var pussig, sa Schuwerk til arkitektene.

Arkitektbedriftene samler seg

Skal være avklart tidligere

Ifølge Nerseth kommer blant annet gjennomføringsevne opp som et tema i den siste lukkete forhandlingsdelen.

– Men det er forhold som skulle vært avklart under prekvalifiseringen. Det er en selvfølge at de som får delta i konkurransen har alle nødvendige kvalifikasjoner.

Så langt har vinneren av den åpne delen av konkurransen blitt valgt. Men så lenge det fortsatt forhandles med flere etter at en vinner er kåret, frykter Nerseth at Statsbygg kan komme til å velge nummer to eller tre.

– Den dagen det forslaget som juryen kåret til vinner ikke blir valgt vil arkitektene miste interessen for å delta og et lys vil gå opp for Statsbygg.

Full støtte

Kjersti Nerseth avviser at dette er tomme er trusler og at arkitektene likevel vil levere forslag i en evig kamp om å få oppdrag.

– Vi vil miste interessen, jeg har full støtte hos medlemmene for dette.

Den egentlige synderen

Til tross for til dels sterk kritikk mot Statsbygg åpner arkitektpresidenten for at det ikke er den statlige byggherren som er hovedsynderen.

– De offentlige etatene og departementene som bestiller fra Statsbygg må ta skjeen i en annen hånd. Vi mener at denne nye praksisen er et brudd med intensjonene i arkitekturmeldingen Arkitektur nå.

RIF + Arkitektbedriftene kan bli sant

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.