BYGG

Arkitektbedriftene går mot splittelse

DRAMA: Det går mot et oppgjør i Arkitektbedriftene. Odd  Degnæs fra DARK (t.v.), gir Siri Legernes i Link arkitektur støtte. Egil Skavang var kjent med at det ulmet da han tok jobben som leder av Arkitektbedriftene. Siri Legernes vil nå kalle alle de store til møte for å drøfte situasjonen. Jo Ulltveit-Moe og Asplan Viak er også enig i mye av kritikken.
DRAMA: Det går mot et oppgjør i Arkitektbedriftene. Odd Degnæs fra DARK (t.v.), gir Siri Legernes i Link arkitektur støtte. Egil Skavang var kjent med at det ulmet da han tok jobben som leder av Arkitektbedriftene. Siri Legernes vil nå kalle alle de store til møte for å drøfte situasjonen. Jo Ulltveit-Moe og Asplan Viak er også enig i mye av kritikken. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
14. mars 2011 - 09:26

Det var på et åpent møte i regi av bransjeorganisasjonen Arkitektbedriftene at Siri Legernes, administrerende direktør i Link Arkitektur, slapp bomben.

– Arkitektrollen er i endring, bransjen er i endring, hele næringen er i endring. Jeg er bekymret, jeg er ikke sikker på at vi som gruppe er endringsvillige nok, og vi mangler en del på å fylle den krevende rollen slik bransjen utvikler seg, sa Legernes.

Kritisk

– Jeg er kritisk til deler av det styret og administrasjonen har prioritert av aktiviteter. Som stor bedrift har vi andre behov enn de minste selskapene. Det er viktig at de store selskapene som per i dag ikke er medlemmer blir spurt om hvorfor de ikke er med.

Legernes gjorde det klart at Link ikke ønsker å lære opp små konkurrenter som "så dumper prisene fra kjøkkenbordet i et knallhardt marked".

Tillit

Hun satte klare krav om at endringer i organisasjonen må starte raskt.

– Jeg har tillit til Egil Skavang,(administrerende direktør i Arkitektbedriftene, red.anm.) men i løpet av høsten må vi se at det begynner å skje noe som gjør at det går mer i den retningen vi ønsker. Så gir vi dem vel et år.

Myten om de små

Siri Legernes har tidligere vært administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening, RIF. Da hun overtok den rollen slet RIF med store interne problemer.

Hun fikk med de største bedriftene, prioritere deres tilbakemeldinger og gjenreiste RIF til en organisasjon med tyngde. Nå forlanger hun det samme av Arkitektbedriftene.

– Vi ser at de store blir større, rådgiverne har nå brukt ti år på å vokse og også entreprenørene konsoliderer seg. Denne utviklingen er i sterk kontrast til myten om de små lykkelige arkitektkontorene som sitter for seg selv og lager vakre ting. I Norge dyrker vi rollen som den lykkelige lille.

– Vi ønsker å samarbeide med de store og profesjonelle aktørene. De stiller krav og de drar oss videre.

Gjennomføringskraft

Arkitektbedriftene har engasjert seg i kampen for at kommuner ikke skal stille krav om at arkitektkontorer har tegnet en skole i løpet av de siste tre år for å få være med i konkurranse om nytt skolebygg.

Siri Legernes har stikk motsatt syn enn sin egen organisasjon.

– Jeg synes det er flott at byggherrene stiller krav om at man har tegnet skoler før. Jeg forstår kravet om gjennomføringskraft.

Hun trakk frem en rekke nye krav som arkitektene blir stilt overfor, og ramset opp BIM, miljø, energi, kvalitetssikring og ISO-standarder

– Vi må rutinemessig kjøre kvalitetsrevisjoner overfor våre mindre samarbeidspartnere, og jeg blir skremt av de tilbakemeldingene jeg får. De forstår ikke dette språket.

Les også: Arkitektfesten har startet

Nomineres til internasjonal betongpris

Ikke lære opp

Kritikken hennes ble etter hvert skarpere og skarpere mot prioriteringer Arkitektbedriftene har gjort

– Vi har sett oss nødt til å inngå en samarbeidsavtale med et advokatkontor, vi kan ikke bruke Arkitektbedriftene. Vi synes heller ikke kvalitetssikringssystemene til Arkitektbedriftene holder høy nok kvalitet i forhold til det vi ser er kundekrav. Vi synes ikke bransjeforeningen primært skal lære de små å drive arkitektkontor.

Legernes vil at Arkitektbedriftene skal legge mer vekt på rammebetingelser, næringspolitikk, utforming av NS-kontrakter, og påvirkningsarbeid overfor store byggherrer.

Støtte

Jo Ulltveit-Moe er divisjonsleder for arkitektur og landskap hos Asplan Viak. Han kjenner seg igjen i de fleste kritikkpunktene Siri Legernes kom med.

Han bekrefter at også Asplan Viak har vurdert å gå ut av organisasjonen.

– Vi vurderer alle våre medlemsskap årlig, og ja, vi har diskutert om det har noen hensikt å være med, vi er jo ikke med bare for gøy. Vi ser definitivt et behov for å samle de store.

Enig

Odd Degnæs, styreleder i Dark AS var til stede på møtet, selv om hans bedrift meldte seg ut for flere år siden.

– Den listen Siri kom med var jo grusom, sa Degnæs, og erklærte seg enig i det meste.

– Hva skal til for at dere melder dere inn igjen?

– At Siri blir fornøyd. Det er jo ikke uten grunn at jeg er her.

Lover endringer

Egil Skavang er fersk administrerende direktør i Arkitektbedriftene, han ble gjort kjent med synspunktene til Siri Legernes og Link Arkitektur før han begynte i stilling.

Skavan sier Link Arkitektur er et viktig medlem, og han vil strekke seg langt for å beholde bedriften i folden.

– Siri Legernes er ærlig. Vi må lytte og arbeide sammen med Llink. Vår oppgave er å styrke alle våre medlemsbedrifter.

– Hva om Link gjør alvor av trusselen?

– Da får vi en svakere bransjeorganisasjon, men den går ikke på ryggen. Vi får også en svakere stilling overfor bestillerne

Egil Skavang, leder Byggekostnadsprogrammet
Arkitektbedriftenes nye direktør Egil Skavang lover endringer og håper Link vil bli i organisasjonen. Joachim Seehusen

Banker på døren

De fleste av de større arkitektbedriftene er i dag ikke medlem av Arkitektbedriftene. Skavang ser likevel lyst på situasjonen.

– Vi ser at flere av de store nå banker på døren vår for å snakke med oss, noen av de mest kjente er blant dem. Det er nå vi skal forme organisasjonen for de neste fem til ti årene

Sammen vil Egil Skavang og Siri Legernes nå invitere alle de største arkitektbedriftene til et møte for å drøfte hvordan Arkitektbedriftene bør utvikles.

Les også: RIF + Arkitektbedriftene kan bli sant

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.