NATURVITENSKAP

Arkeologiutgraving uten spade

GJENSKAPER: Arkeologiske forskere brukte eksakte teodolitter for å måle og registrere vinkler og avstander i bygnings- og vollgravsystemet rundt det eldgamle Orford Castle i England. Under de gressbevokste haugene ligger restene av forsvarsverk og bygninger. Dette skal gjenskapes i 3D og store modeller. FOTO: LPS
GJENSKAPER: Arkeologiske forskere brukte eksakte teodolitter for å måle og registrere vinkler og avstander i bygnings- og vollgravsystemet rundt det eldgamle Orford Castle i England. Under de gressbevokste haugene ligger restene av forsvarsverk og bygninger. Dette skal gjenskapes i 3D og store modeller. FOTO: LPS Bilde: LPS
21. feb. 2003 - 14:35

Institutsjonen English Heritage har i lengre tid drevet undersøkelser av Orford Castle i Suffolk. Dette er den eldste registerte bygning i hele England.

Først brukte English Heritage's arkeologiske gruppe en teodolitt for å måle og registrere vinkler og avstander i bygnings- og vollgravsystemet. Under dette mente de at det lå rester av en ytre mur med bygninger.

Deretter satte de ut målepunkter slik at de med hjelp av GPS eksakt kunne fastslå ytre og indre omkrets av forsvarsverkene. På basis av dette kan de så opprette 3D-modeller som etter en viss bearbeiding vil kunne vise nøyaktig hvordan slottet sto, før det ble delvis revet i år 1600 av de beryktede Cromwell-ene.

Datamodellene skal deretter brukes til å bygge modeller av slottet og omgivelsene slik de sto "på Robin Hoods tid", sier inspektør John Ette i English Heritage.

Slottet ble bygget for Kong Henry II I årene 1165-1173, som beskyttelse mot invasjon fra baronene av Suffolk og Norfolk. Det kostet ifølge de offisielle registrene hele 1413 pund sterling. Plansamlingen ("byggesøknaden" ) ligger i sin helhet i Suffolk Records Office i Ipswich.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.