ANLEGGSBRANSJEN

Årets Sivapris gikk til Foamrox

Foamrox – firmaet som produserer brann-, vann- og frostsikre lettvektselementer - ble nylig tildelt Siva-prisen for 2022. Den er på 200.000 kroner.

Fra prisoverrekkelsen hos Siva. Fv. daglig leder Glenn Alexander Jakobsen i Foamrox, konferansier Stian Sandø, forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe og konstituert adm. dir. i Siva, Andreas Krüger Enge.
Fra prisoverrekkelsen hos Siva. Fv. daglig leder Glenn Alexander Jakobsen i Foamrox, konferansier Stian Sandø, forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe og konstituert adm. dir. i Siva, Andreas Krüger Enge. Foto: Åge Hojem/Siva
Thor Søndenaa
13. mai 2022 - 12:52

Siva – Selskapet for industrivekst – er et statlig foretak som utvikler, eier og finansierer en nasjonal infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling bestående av inkubatorer, næringshager, katapult-sentre, innovasjonsselskaper, samt innovasjonssentre og industribygg, heter det på Siva sine hjemmesider.

Årets tema for Siva-prisen er «Grønn eksport». Formålet er å løfte fram bedrifter som har lykkes på eksportmarkedet, er klimavennlige og som har produksjon i Norge. Siva-prisen ble i år utdelt for sjuende gang.

Prisen går til virksomheter som ifølge Siva sine retningslinjer utmerker seg på følgende kriterier:

  • Produserer bærekraftige produkter og tjenester, med tydelig vekt på det grønne (klima/ miljø)
  • Har en betydelig andel produksjon i Norge
  • Har bygget en forretningsmodell og kultur som understøtter sirkulærøkonomi og eksport
  • Har en betydelig og økende eksportandel
  • For tidligfase bedrifter: Har konkrete planer om å eksportere – bearbeide markedet

Miljøvennlig produksjon og lav vekt

Juryen besto av Trude Margel, som er kommunikasjonssjef i fjorårets vinner Cinderella Eco Group, administrerende direktør Kathrine Myhre i Patentstyret, og konstituert administrerende direktør Andreas Krüger Enge i Siva. 

Om vinneren skriver juryen:

«Bruk av betong gir bygg- og anleggsbransjen store miljømessige utfordringer som bransjen må finne løsninger på innen relativt kort tid. Foamrox AS har tatt tak i disse utfordringene på en forbilledlig måte. I tillegg til at produktene tilfredsstiller offentlige krav når det gjelder brannsikkerhet, bygningsisolasjon og trykkfasthet, gir produktene også store bidrag på miljøsiden.

Selskapet produserer sine produkter i hovedsak av resirkulert glassmateriale. Sammenlignet med betong har produktene svært lave klimagassutslipp både når det gjelder produksjon, transport og montering. Produktene har lav vekt, ca. 10% sammenlignet med betong, noe som igjen gir en mer miljøvennlig transport og håndtering.»

En stor anerkjennelse

Daglig leder Glenn Alexander Jakobsen i Foamrox (som du kan lese mer om her) ser det som en stor anerkjennelse å vinne Siva-prisen. 

– Vi er også ydmyke over å få prisen i konkurranse med anerkjente selskaper som vi har stor respekt for. En stor takk til Innoventus Sør for nominasjonen, til alle som stemte på oss, samt juryen. Vi ønsker også å rette en stor takk til entreprenører og byggherrer som har vist tillit til oss som leverandør, og for å våge å ta i bruk innovative og miljøvennlige løsninger i sine prosjekter. Det er grunnleggende for å kunne bidra til endringer i det grønne skiftet.

Imponert over nivået

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe var tilstede under prisutdelingen. Han var imponert over nivået til finalekandidatene.

– Å bli nominert til Siva-prisen er i seg selv en annerkjennelse for den viktige jobben som gjøres for å skape ny aktivitet og grønne, lønnsomme arbeidsplasser over hele landet. De fem finalekandidatene har på hver sin måte vist enorm evne og vilje til å gripe muligheter og gi oss flere bein å stå på i årene fremover, sa han.

Selve demonteringen kan fortsatt ikke automatiseres. Alle elbil-produsenter bygger batteripakkene på ulike måter, så hver gang Hydrovolt mottar et batteri de ikke har håndtert tidligere, lager de egne oppskrifter for demontering i sitt testsenter.
Les også

Norsk batteri-gjenvinning: : – Jeg tror vi er de første i verden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.