Årets råeste PC - bygg selv

ET SYN FOR GUDER:Så er det inn med diskene. For en super PC trenger minst to. Vi har valgt to Western Digital 320 GB disker og har satt dem opp i RAID 0. Det vil si at begge diskene kommer opp son en 640 GB disk som deler på å lese og skrive filene. Hver skriver sin del av filen som teoretisk skulle gi dobbelt ytelse men i praksis noe midt i mellom.DVD-brenneren er det ikke mye å si om annet enn at vi valgte en med SATA-tilkobling og de er det ikke mange av ennå. Disketter har vi fått nok av her i livet så dette blir en diskettløs maskin. 3 ½-åpningen derimot kommer godt med til en innebygget minnekortleser. Så er det bare å smkke på lokket og PC-en er klar til å motta operativsystemet. Det må jo bli Vista.
KLAR TIL BYGGING.Det første du må gjøre når du skal kaste deg over alle de elektroniske deligheten er å sørge for nærkontakt med moder jord. Statisk elektrisitet kan virke som rene lynnedslaget i delikat elektronikk og svi av de ufattelig tynne lederne. Det kan fort koste noen kroner. Noen kroner til et jordet armbånd som festes til en jodet stikkontakt er å anbefale.
INN MED PROSESSOREN:Når du så er i direktekontakt med moder jord og alle godsakene er pakket opp og systematisert er alt klart for å gå løs på hovedkortet. Det første som skjer er å montere prosessoren. Intel nye Quad-prosessor trenger et hovedkort med den nye 775-sokken. Det spesielle med den nye prosessorgenerasjonen er at de ikke har pinner lenger, bare kontaktpunkter. De skal presses mot tilsvarende fjærbelastede kontaktpunkter på hovedkortet.
PÅ MED KJØLEPASTA:Så er det på med vifta. Det er to ting å huske på her. For det første bør du investere i en god vifte med stor kapasitet som er stillegående. Det andre er at du må sørge for å stryke kjølepasta over prosessoren før du setter på vifta. Pastaen sørger for god termisk kontakt på et område som kan utvikle over 100 watt og da må ingen ting bremse varmeledningen.
FEST PROSESSORVIFTA:Selv Inels nye prosessor trenger lite strøm er det fire kjerner og de utvikler varme når de går på full rulle. Velg en vifte med stor kjølekapasitet og med lite støy,
INN MED MINNET:I en super-PC trenger du både god og nok munne. Vi ville ikke ha uforklarlige feil som skyldes dårlig RAM, derfor valgte vi 2 GB testet DDR2-RAM fra Kingston. Trykk hukommelseskortene håndfast ned i sporene og klikk på låsene. Når de klikker på plass er alt som det skal være.
GOD PLASS:Kabinettet fra Antec er godt utnyttet uten å bli alt for stort. Det er plass til fire 5 ¼ tommers enheter, en 3 ½ og hele seks harddisker. Utfordringen vår er at grafikkortet skal inn og det tar plass. Det må tas hensyn til å ikke diskene står i veien. Nå skal alle kablene koblet til og det er ikke en jobb du gjør i blinde. Kabinettet selv strutter gjerne av kabler til USV- FireWire og lydporter og i tillegg kommer alt som du putter inn etter hvert. Heldigvis er standardiseringen kommet så langt at du finner alle kontaktpunktene på hovedkortet selv om du må lete litt og helst sjekke av med bruksanvisningen.
MONSTERVIDEOKORT:Så er det inn med grafikken og i vårt tilfelle dreier det seg om alle grafikkorts mor. Det vil si et XFX-kort med GeForce 8800 GPU med 575 MHz og 768 MB DDR3 videominne. Saft suse!
KRAFT:Kabinettet selv strutter gjerne av kabler til USV- FireWire og lydporter og i tillegg kommer alt som du putter inn etter hvert. Heldigvis er standardiseringen kommet så langt at du finner alle kontaktpunktene på hovedkortet selv om du må lete litt og helst sjekke av med bruksanvisningen.For å drive et slik monster er det fornuftig å utstyre stasen med en solid kraftforsyning. Når alle komponentene roper på energi samtidig er det godt å ha litt i reserve. En kostbar kraftforsyning har gjerne også en bedre kjølevifte med lavere støynivå. Vi valget en 500 watts Seasonic med navnet S12 for Silent 12 cm. Strømforsyningen, eller poweret blant PC-byggerne, har gjerne en solid ledningsbunt selv som skal gi næring til alle disker, DVD-er hovedkort og alt som roper etter elektroner.
PROOF OF THE PUDDING:Vi testet den nye super-PC-en mot vår forrige som heller ikke er noen sinke. Den hadde en AMD 4800+ tokjerneprosessor og 2 GB RAM og kjører Windows XP. Likevel måtte den bite grundig i gresset mot nykommeren med Intels nye firekjerneprosessor og Windows Vista. Nykommeren var i gjennomsnitt 1,7 ganger raskere. Hadde vi brukt programvare for 3D-modelering, videorendring og liknende tror vi forskjellen hadde blitt større. Testen er kjørt i et script i Photoshop som kan hentes på www.driverheavendownloads.net/photoshop/
KOSTER LITT: Selv om vi kjøpte delene billig på komplett.no koster det litt å satse på det råeste som finnes. Alle delene, eksklusive operativsystem og programvare kom på 23 217 kroner. Men så er den et råskinn. <a href="http://www.tu.no/multimedia/archive/00035/KOMPLETT-Handleliste_35069a.jpg"><b>Dette er handlelista vår i litt større utgave.</b></a>

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå