IT

Årets 10 verste datatap

Dumt å parkere ved siden av en bil full av sprengstoff - spesielt dersom den bilen tar fyr og du har verdifull info på din PC.
Dumt å parkere ved siden av en bil full av sprengstoff - spesielt dersom den bilen tar fyr og du har verdifull info på din PC.Bilde: Wiki

Har du mistet noe viktig på PC-en i år? Da er du ikke alene.

Har du opplevd å få PC-en din sprengt i lufta av en varebil full av sprengstoff i år? Da er du sannsynligvis årets vinner (se listen nedenfor).

Skryteliste

Det Kongsvinger-baserte IT-selskapet Ibas og deres amerikanske eiere Kroll Ontrack har samlet de 10 beste datatap-historiene for 2008.

Firmaet benytter selvsagt samtidig anledningen til å skryte litt av egne evner til å rekonstruere data fra tilsynelatende håpløse utgangspunkt.

Fellesnevneren for 10 på topp-liste er nemlig at alle endte godt.

– Tragisk

– Historiene er for så vidt morsomme, men for eieren som opplever å miste uerstattelig data er dette i utgangspunktet tragisk, sier Øyvind Nyland, avdelingsleder datarekonstruksjon i Ibas.

Det moderne samfunnet er uløselig knyttet opp mot elektroniske lagringsmedier, så når noe uforutsett skjer med datamaskinen kan det få store konsekvenser for eieren, påpeker han.

– Datatabbene fra 2008 gir imidlertid håp til alle som har vært – eller vil havne – i en lignende situasjon. Det er nemlig fullt mulig å gjenskape verdifulle data selv om man tror de er gått tapt, sier Nyland.Her er seierspallen:

Nummer 1:

En mann skulle levere et lass med grus et sted i den norske fjellheimen. Vel fremme parkerte han lastebilen ved siden av en varebil. Han visste derimot ikke at varebilen var full av sprengstoff.

Like etter at han hadde krysset plassen, tok bilen med sprengstoff fyr og gikk i lufta. Eksplosjonen var så kraftig at lastebilen med grus ble slynget ned en skrent og fullstendig ødelagt.

I førersetet lå mannens laptop som ble knust i ulykken. Dermed ble også alle hans uerstattelige arbeidsdokumenter ødelagt – trodde mannen. Senere klarte Ibas å rekonstruere over 90 prosent av innholdet.Nummer 2:

En ung nordmann moonwalket gjennom stuen sin på nachspiel sterkt inspirert av Michael Jacksons ”Billy Jean” som strømmet ut av høyttalerne.

Han var uoppmerksom på at hans bærbare PC lå på gulvet og danset rett over den. Det tålte ikke harddisken, og fortvilt kunne nattens helt neste dag konstatere at PC-en rett og slett var danset i stykker.

På harddisken lå blant annet et ferdig bokmanus som han anså som tapt. I november 2008 gjenskapte imidlertid Ibas alt innholdet inklusive bokmanuset.Nummer 3:

En framtidig datarekonstruksjonskunde var redd for innbrudd, så han gjemte PC’n sin i stekeovnen før han dro på ferie.

Dessverre glemte han å informere kona om gjemmestedet. Sultne etter hjemreisen skrudde kona på ovnen for å lage mat, dermed ble det stekt PC på menyen.

Ikke helt mett på datatabber?De 10 verste datatabbene

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.