IKT

Året for åpen kildekode

Ragna Kronstad
9. mars 2006 - 07:00
Vis mer

– Vi ser en sterk trend. Flere og flere tar i bruk åpne kildekoder. Det er blitt en høyere profesjonalitet i markedet, sier Løwe Larsen.

Conduct er partner av Jboss som står bak applikasjonservere basert på åpen kildekode. Conduct har blant annet implementert back-office-systemer på JBoss applikasjonservere for flyselskapet Norwegian.

– Mange store norske selskaper vurderer nå åpen kildekode. Det er her innovasjon foregår, sier Løwe Larsen.

Han mener at vi i alle høykonjunkturtider har sett endringer i dataverdenen, som introduksjon av PC-er og internett for eksempel.

Nå tror Conductsjefen at turen er kommet til utbredelsen av åpen kildekode.

Rutere

Siste nyhet er Vyatta som vil gjør det samme for ruterbransjen som Firefox og Linux har gjort for nettleser- og programvarebransjen.

En betaversjon er allerede tilgjenglig på nettet. Nysgjerrige kan laste ned en kopi og brenne en CD, som etterpå kan brukes til å omvandle en standard PC til en ruter.

Markedssjef Dave Roberts sier til Teknisk Ukeblad at støtter Løwe Larsens påstand om at 2006 blir året da åpen kildekode slår i gjennom.

– Vi har blant annet sett at store selskap som Oracle har kjøpt opp åpen kildekode- selskaper som Sleepcat. Nettleseren Firefox er også i ferd med å få 10 prosent markedsandel. Åpen kildekode-løsninger viser seg å være kostnadseffektiv, fleksibel og sikker løsning, sier han.

Konkurrenten Cisco er ikke like sikker. – Produkt utviklet på åpenkildekode er billig å anskaffe, men studier viser at det er dyrere å drifte og vedlikeholde. Flere områder debateres innenfor dette området og et av de store temaene er sikkerhet, sier markedssjef i Cisco Systems Nils Ove Gamelm.

Tas seriøst

–Selv om endel åpen kildekode programvare har utfordringer når det gjelder vedlikehold, support og skalérbarhet, er vår erfaring at det ofte er åpen kildekode -miljøene som driver den teknologiske utviklingen, snarere enn de etablerte kommersielle aktørene, sier teknisk koordinator Tor Kristian Flage i DB medialab.

Han har lenge tatt åpen kildekode seriøst. Alle nettstedene til selskapet kjører på én plattform med Linux, Apache, PHP og MySQL. I tillegg benytter DB medialab seg av diverse åpen kildekode fra php-biblioteker via apache-moduler til komplette systemer.

Hos DnbnOr vurderes også åpen kildekode seriøst. – Vi har tatt i bruk åpen kildekode på internettportalene våre blant annet, sier IT-sikkerhetssjef Tor Erik Masserud. Han mener fordelen er at man kan være med å utvikle produktene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.