OLJE OG GASS

Arbeiderpartiet utfordrer Tord Lien om Edvard Grieg

Utfordrer: Tidligere statssekretær, Per Rune Henriksen har stilt Tord Lien spørsmål omkring elektrifiseringen av Edvard Grieg-plattformen. Foto: Arkiv
Utfordrer: Tidligere statssekretær, Per Rune Henriksen har stilt Tord Lien spørsmål omkring elektrifiseringen av Edvard Grieg-plattformen. Foto: Arkiv Bilde: Tore Stensvold
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. des. 2013 - 09:07

Per Rune Henriksen (Ap), som nå sitter som ett av Arbeiderpartiets medlemmer i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, reagerer på Teknisk Ukeblad sin artikkel om utbyggingen av Edvard Grieg.

Henriksen var tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet.

Utfordrer ministeren

Han har nå utfordret olje- og energiminister Tord Lien på saken. I en skriftlig henvendelse til statsråden, spør han:

– Hva gjør statsråden for å forsikre at plattformdesign på Edvard Grieg blir gjort med hensyntaken til vilkårene om tilknytning til en kraft fra land løsning på Utsira slik disse ligger i godkjenningen av Plan for utbygging og drift som Stortinget gav sitt enstemmige samtykke til 11. juni 2012, jf. Innst 356 S (2011-2012)?

Bakgrunnen for spørsmålet er Teknisk Ukeblads artikkel tidligere denne uken om at Oljedirektoratet mener Lundin og partnerne i Edvard Grieg-lisensen har lagt til grunn design for utbyggingen som ikke vil tilfredsstille Stortingets vilkår om mulighet for full elektrifisering.

– Ved å legge til rette for design av installasjonen som driver opp kostnadene med tilknytning til kraft fra land løsning kan det hevdes at rettighetshaverne i Edvard Grieg motarbeider en slik løsning, i strid med departementets og Stortingets ambisjoner for dette slik de fremkommer gjennom den politiske behandling av utbygginger i dette området, skriver Henriksen i sin begrunnelse til olje- og energiministeren.

Les også: Sentrale politikere var skeptiske til Lundins design av Edvard Grieg-plattformen

– Ikke upåaktet hen

Han sier videre at dersom Oljedirektoratets opplysninger stemmer, vil det være svært alvorlig.

– Dersom det medfører riktighet at rettighetshaverne i Edvard Grieg med Lundin som operatør arbeider for å realisere en designløsning som bryter med vilkårene som lå til grunn for departementets godkjenning av PUD og Stortingets samtykke til dette, er det en svært alvorlig sak som ikke kan gå upåaktet hen.

Lundin har overfor Teknisk Ukeblad kommentert Oljedirektoratets møtereferat. Lundin mener det som fremkommer, ikke stemmer overens med virkeligheten.

– Plattformen er 100 prosent klar til å kjøre på strøm fra land hvis det kommer, så vi skjønner ikke hvorfor dette har blitt en stor sak nå, sa administrerende direktør Torstein Sanness til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Nanoteknologi kan gi milliarder i økte oljeinntekter

Gina Krog har ventet i 40 år på teknologien

Her er verdens verste steder å drive oljevirksomhet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.