ENERGI

Aps nye strømsparings-milliard: SV forventer penger denne uka

Energikommisjonen mente at potensialet for energieffektivisering i bygg er 15–20 TWh. SV vil ha raske tiltak for realisere målet.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Olje- og energiminister Terje Aasland på Arbeider hadde energieffektivisering på agendaen på helgens landsmøte.
Statsminister Jonas Gahr Støre og Olje- og energiminister Terje Aasland på Arbeider hadde energieffektivisering på agendaen på helgens landsmøte. Foto: Heiko Junge
10. mai 2023 - 07:09

Arbeiderpartiet vedtok i helgen å gi en milliard kroner mer til energieffektivisering gjennom Enova. SV regner med penger allerede i revidert budsjett torsdag.

– Etter at Arbeiderpartiet vedtok en milliard kroner mer til energisparing på landsmøtet i helga, regner jeg med at regjeringa trapper opp satsinga når de presenterer revidert nasjonalbudsjett. Skal vi hjelpe folk gjennom enda en vinter med høye strømpriser, så må vi få på plass endringer nå, sier SVs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken til NTB.

Arbeiderpartiet var i helgen samlet til landsmøte og vedtok i sin nye energirapport å styrke støtten til energieffektiviseringstiltak gjennom Enova med en milliard kroner.

SV: Helt kritisk med penger

Dette går overhodet ikke upåaktet hen hos budsjettpartner SV, som snart skal forhandle om revidert nasjonalbudsjett med regjeringspartiene. Budsjettet legges fram på torsdag.

– Energisparing er en helt kritisk del av løsninga på strømpriskrisen. Da må vi gjøre det lettere for folk å velge energieffektivisering.

– Samtidig må vi sørge for at støtteordningene også treffer dem som trenger det mest, for eksempel de som bor i gamle trekkfulle hus eller leier leiligheter i borettslag, sier Haltbrekken.

– Vi må utelukke all våpenproduksjon fra Oljefondet. For det er tydeligvis altfor vanskelig å avklare når våpen blir brukt til systematiske brudd på folkeretten, sier Kari Elisabeth Kaski (SV).
Les også

Frykter Norge kan bli sett på som profitør på Gaza-krigen

Hvis ikke Arbeiderpartiet selv tar milliarden inn i budsjettet, kommer SV til å løfte det i budsjettforhandlingene.

Budsjettlekkasje

Arbeiderparti-statsråd Terje Aasland har allerede varslet at det kommer mer penger til energieffektivisering i det reviderte budsjettet. Men det var før helgens landsmøte – og ikke i samme størrelsesorden som det som nå er vedtatt.

Det er snakk om 100 millioner kroner i form av ENØK-midler som kommunene kan søke på, for å redusere energiforbruket i for eksempel kommunale utleieboliger eller eldrehjem.

– Vi er veldig opptatt av energieffektivisering, og vi vil hjelpe folk med lav inntekt i en situasjon der det er behov for å spare strøm, og der strømprisene er veldig høye, sa Aasland til Dagsavisen i forrige uke.

Men dette er ikke i nærheten av de summene som trengs, mener SV.

Partiet viser til at Energikommisjonen mente at potensialet for energieffektivisering i bygg er 15–20 TWh. Tiltak må på plass kjapt for å realisere dette. 

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil sikre rekordbevilgninger til Forsvaret i den nye langtidsplanen. Her sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Les også

Varsler største bevilgning til Forsvaret siden andre verdenskrig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.