IKT

Apple'r på lavpris

BILLIGSALG:Apples senior produktsjef for datalagring, Erik Zelenka, mener ingen slår dem på pris når det gjelder SAN.
BILLIGSALG:Apples senior produktsjef for datalagring, Erik Zelenka, mener ingen slår dem på pris når det gjelder SAN.
18. mai 2005 - 10:32

Selv om Apple bare har rundt 3 prosent av markedet for personlige datamaskiner, har de stor markedsandel i enkeltsegmenter.

Grafisk bransje er nesten religiøst opptatt av plattformen og markedsandelen innen alle former for videoproduksjon, har eksplodert.

Et kjennetegn for begge disse markedene, er stort behov for datalagring. Bilder, video og lyd tar mye plass. I tillegg kreves det høy sikkerhet på lagringsløsningene.

– Vi er den dominerende leverandøren på fjernsyns- og videomarkedet, både på programvare og på arbeidsstasjoner. Det har vært en viktig drivkraft for oss til å utvikle lagringsløsninger. Det kreves en enorm ytelse når flere jobber med levende video mot det samme lagringssystemet og vi er alene om å tilby en lesehastighet på hele 388 MB/s i denne prisklassen, sier senior produktsjef for datalagring i Apple, Erik Zelenka.Billig SAN

Tradisjonelle SAN-systemer har kostet enormt mye per GB lagringsplass. Årsaken er at dette dreier seg om komplekse og kostbare systemer med stor innebygget feiltoleranse.

I tillegg kommer programvare som kan koste like mye som maskinvaren eller mer. Xserve RAID, som Apples SAN-system heter, koster rundt 20,- kroner per GB med programvare, og det er særdeles billig i dette markedet.

Apple har bygget en 3U høy lagringsserver, Xserve RAID, hvor det er plass til 14 stykk 400 GB disker med en samlet lagringsplass på 5,6 terabyte.

Ingeniørkunst

Nå kan, eller rettere sagt bør, aldri all plassen i et SAN-system utnyttes maksimalt fordi det må tas hensyn til at disker kan krasje. Satt opp i en såkalt Raid 5 konfigurasjon, som kombinerer sikkerhet mot diskkrasj med maksimal ytelse, gir dette en kapasitet på 4,8 Terabyte.

– Det er god ingeniørkunst bak systemet vi kan tilby til så lav pris. Vi har kombinert billige standard Ultra ATA-disker med avansert Fibre Channel teknologi, og samtidig utstyrt systemet med programvare som gjør drift og administrasjon svært enkelt, sier Zelenka.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.