MOBIL

Apple lanserer iPhone 5

iPhone 5 har fire tommers skjerm, er laget i aluminium og har støtte for 4G.

Marius ValleMarius ValleJournalist
12. sep. 2012 - 19:15
Vis mer

Foto: NTB scanpix/AFP 

Apple lanserer i kveld sin nye iPhone. Ryktene har kvernet i god tid i forveien, blant annet er det sagt at iPhone 5 får en lang firetommers skjerm. Noen timer før lanseringen klarte også Apple å lekke ut detaljer via sine egne nettsider. Her kom det frem at telefonen skal hete iPhone 5, og får støtte for LTE.

Som ryktene har sagt i forkant er det snakk om en strukket iPhone med metalldeksel.

Og som alltid mener Apple at den nye modellen er revolusjon. Den nye versjonen er laget i glass og aluminium, og er 18 prosent tynnere enn iPhone 4S. Tykkelen er 7,6 millimeter og vekten 112 gram. Det gjør den 20 prosent lettere enn forgjengeren.

Skjermen er fire tommer stor, og er en retina-vanriant med oppløsningen 1136 x 640 piksler. Størrelsesforholdet er 16:9.

Apple begrunner valget av størrelse med at den skal kunne brukes med én hånd. Videre betyr dette at det er mulig å bruke eksisterende apper uten at de må tilpasses. Imidlertid vil eldre apper kjøres med sorte streker på sidene.

Noen apputviklere har fått tilgang til å utvikle apper tilpasset den nye skjermen allerede. CNN er en av disse. Og selvsagt kommer Apples egne apper med støtte for den nye skjermstørrelsen.

Som Sony skrøt av i går, har iPhone 5 en skjerm med berøringskontrollene bygget inn i skjermglasset. Det gjør at skjermen er noe tynnere enn tidligere.

Har LTE

Telefonen har som ventet støtte for LTE. Det vil si at det er mulig å laste ned med 100 Mbps i mobilnettet. Vi antar at Samsung allerede er i ferd med å levere sitt søksmål mot Apple

Telefonenstøtter også DC-HSDPA, som gir nedlasting med inntil 42 Mbps i 3G-nettet. NetCom lanserte dette i sitt nett tidligere i år.

Videre har telefonen fått støte for 2,4 og 5 GHz Wi-fi, med hastigheter på inntil 150 Mbps.

Apple A6

Systembrikken er en ny A-varaiant. Denne heter A6, og skal være dobbelt så rask som den som står i iPhone 4 - A5. Den skal også by på langt bedre grafikkytelse enn tidligere.

Selve brikken skal være mindre enn tidligere.

Batteriet

Den nye telefonen har bedre batteritid enn iPhone 4S. Taletiden over 3G er 8 timer, mens surfetiden over både 3G og LTE er 8 timer. Hviletiden er oppgitt til 225 timer.

Kameraet

Kameraet har fått åtte megapikslers oppløsning, og en linse med en blender på maks f/2.4. Den er som vanlig i dag baksidebelyst. Selve optikken består av fem linser laget av safirkrystall.

Selve bildebehandlingen skal være forbedret, noe som betyr at bildene lagres raskere. iPhone 5 skal være 40 prosent raskere enn forgjengeren når du tar bilder.

Det er også mulig å ta panoramabilder med telefonen. Disse kan være så store som 28 megapiksler.

Det er mulig å ta video i 1080p-oppløsning.

Frontkameraet har også bakbelysning og mulighe for opptak i 720p-oppløsning. Det er nå mulig å ringe med Facetime over mobilnettet.

Tre mikrofoner

Det er en mikrofon nede, oppe foran og oppe bak. Dette skal sørge for bedre støyfjering. Videre er høyttalerne forbedret. Det skal være 20 prosent mindre i størrelse, men ha bedre lyd.

Ny tilkobling

Apple kaster nå ut den gamle iPhone-tilkoblingspluggen. Grunnen de oppgir er at vi nå bruker trådløs tilkobling for det meste. 

Den nye tilkoblingspluggen heter Lightning, og har åtte pinner mot dagens 30 pinner. Apple har imidlertid lageten overgangsplugg for dette, slik at det ska være mulig å bruke en del eldre utstyr med nye iPhone 5.

iOS 6

iPhone 5 kjører som ventet iOS 6. Dette operativsystemet ble presentert tidligere i år, og kommer med en rekke nye funksjoner.

En av nyhetene er at det nå følger med GPS-navigasjonsprogramvare.

LES OGSÅ: Dette er nytt i iOS 6

En annen interessant funksjon er 3D-satelittbilder i kartprogrammet. Her kan du se bygninger og annet fra forskjellige vinkler. 

Apple har også bygget inn mulighet for å poste til Facebook og Twitter fra varselmenyen.

I nettleseren kan du nå vise sider i fullskjerm. De har også lagt til en funksjon kalt iCloud Tabs, som i bunn og grunn er den samme funksjonen Android-brukere har i Chrome - altså at du kan "ta med" nettsidene du leste på PC-en eller Mac-en din. 

I iOS 6 er det også mulig å dele bilder enklere med andre iPhone-brukere. Du kan enkelt og greit dele bilder via iCloud, så får de du deler bilder med disse opp som varsler på sine telefoner.

Utover dette viser Apple også frem nye funksjoner i Siri. Hun kan nå anbefale filmer, restauranter og annet basert på andres anmeldelser. Hun kan også hjelpe til med bordreservasjoner. Det er også mulig å legge ut statuser ved hjelp av Siri.

iOS 6 gir deg nå mulighet til å sende en automatisk SMS til noen som ringer deg når du ikke kan ta telefonen.

Den nye telefonen støtter for øvrig HD-video, som gir bedre lydkvalitet under samtaler. Dette krever at operatøren din har HD-video-støtte, og Telenor har nettopp åpnet for dette.

LES MER: Dette er HD-voice (tu.no)

Kommer i svart og hvitt

iPhone 5 skal leveres i svart og hvit utgave. Den vil komme i tre varianter: 16, 32 og 64 GB. Prisene er oppgitt til 199, 299 og 399 dollar henholdsvis, men dette er er i USA og med to års binding.

Telefonen kan forhåndsbestilles fra 14. september, og skal komme i salg i USA og andre større markeder 21. september. Flere land kommer til 28. september, og skal være lansert alle steder i desember.

Telefonen lanseres i Norge 28. september. Hvorvidt den får støtte for LTE her i Europa er foreløpig uklart.iPhone 5 leveres med en ny type øreplugger kalt EarPods.

iOS 6 skal bli tilgjengelig for alle med iPhone 4, 4S og 3GS 19. september. I tillegg får iPad-modellene den nye versjonen.

I esken sammen med iPhone 5 får du for øvrig Apples nye øreplugger, som skal være bedre enn tidligere modeller, og passe flere ører bedre. Dersom du trenger en adapter for å bruke eldre iPhone-plugger må du kjøpe denne i tillegg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.