IT

App skal gi billigere forsikring

Overvåker kjøringen din.

Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH viser frem systemet.
Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH viser frem systemet. Bilde: Katarina Ahlfort/KTH
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
22. sep. 2012 - 18:42

Appen Movelo registrerer når, hvor og hvordan du kjører.

Bråbremsing og andre tegn på usikker kjøreatferd registreres også av appen.

Dette skal gi et bedre bilde av hvilken ulykkesrisiko du utsetter deg for når du kjører bil. Målet er å fastsette forsikringspremien ut fra kjøreatferd.

Les også: Stopper råkjørere med hull i veien

Lavere premie

Teknologien er utviklet av Peter Händel, professor i signalbehandling ved Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

– Det er bemerkelsesverdig at forsikringspremien i dag ikke er basert på faktisk risiko, slik som kjøreatferd, men at den beregnes ut fra alderen din, og hvor du er bosatt. Kjører du bra og sikkert, skal du selvfølgelig få lavere premie. Ingen vil betale for at andre tar risiko, sier Händel til KTH Aktuellt.

Slik ser appen ut.
Slik ser appen ut. KTH
 

– Installerer bilføreren appen og begynner å bruke den i bilen, vil hun eller han få muligheten til å få rabatt på forsikringen. Det kan innebære en prisreduksjon opp til 50 prosent, sier professoren til KTH Aktuellt.

Informasjon fra appen skal også hjelpe sjåfører til å kjøre mer økonomisk og miljøvennlig. Appen samler også inn data som kan brukes til trafikkforskning og planlegging. Appen skal er også konstruert som et spill, der bilføreren kan samle poeng og listeplasseringer.

Les også: Vegdirektoratet åpner for fallem på veiene

Forsikringsselskap interessert

Movelo opplyser på selskapets nettside at de har inngått en kontrakt om igangsettelse med Skandinavias største forsikringsselskap.

Hvilket forsikringsselskap er foreløpig ukjent. Selskapet ønsker nå ikke å svare på noen spørsmål av kommersielle hensyn, får tu.no opplyst.

Nylig ble det kjent at forsikringsgiganten Folksam i Sverige vil tilby svenske sjåfører et GPS-overvåkningssystem innen 2014, skriver dinside.no.

Etter et prøveprosjekt på et år, slår det svenske trafikkforskningsinstituttet og forsikringsselskapet Folksam fast at vi blir sikrere sjåfører dersom vi belønnes med billigere forsikring.

Les også: Stålpigger skal stoppe sløve bilister

Personvern

If, Norges nest største forsikringselskap, er kjent med løsninger for individuell prising, såkalt "pay as you drive". De er imidlertid ikke kjent med løsningen til Movelo.

– "Pay as you drive”-løsninger kjenner vi godt fra forskjellige utenlandske selskap som har forsøkt ulike varianter av slike systemer – ikke minst i England, forteller informasjonsdirektør Jack Frostad.

Systemet blir som regel brukt for å kunne gi kundene lavere premie, ifølge Frostad. Han mener prising basert på kjøreatferd blir stadig mer aktuelt også i Norden.

– Vi følger veldig nøye med på utviklingen, men vi har ikke noen umiddelbare planer om noen slik løsning for norske forsikringskunder, sier Frostad.

De tekniske løsningene er der, spørsmålet er heller om Datatilsynet vil godkjenne dem ut fra personvernhensyn, ifølge Frostad

– I tillegg til å være svært godt kundetilpasset, må slike løsninger være trygt forankret og godkjent hos Datatilsynet for å sikre personvernet, sier Frostad

Den hvite boksen

Til overvåkningen har Movelo også en såkalt whitebox. Sistnevnte er duppeditt som plugges inn i bilens sigarettenner.

Denne boksen kan lagre opplysninger om kjøreatferden din, og overføre den til telefonapplikasjonen som så sender opplysningene videre til en database hos forsikringsselskapet.

Les også:

Disse løsningene skal få folk til å sykle enda mer  

Slik påvirker mobilen flyets sikkerhet

Sykkel uten kjede

Super-wifi rekker mange kilometer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.