OLJE OG GASS

Åpnet oljeområder i strid med miljøråd

FÅR KRITIKK: Terje Riis-Johansen og resten av regjeringen får pepper av Klif, som har frarådet oljeleting i flere av områdene de fredag åpnet for oljeselskapene.
FÅR KRITIKK: Terje Riis-Johansen og resten av regjeringen får pepper av Klif, som har frarådet oljeleting i flere av områdene de fredag åpnet for oljeselskapene. Bilde: Scanpix
23. feb. 2010 - 07:47

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) er skuffet etter at regjeringen fredag åpnet for oljeleting på 36 kystnære blokker hvor miljødirektoratene klart fraråder oljevirksomhet.

Les også: Store områder til oljeselskapene

På nei-lista

Fredag annonserte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) at det skal åpnes for oljeleting i en rekke nye områder i Barentshavet og Norskehavet.

Tildelingen er den største siden tildelingsordningen TFO kom i gang i 2003, men 36 av de 63 blokkene som ble åpnet, sto på nei-lista til Klif og Direktoratet for naturforvaltning, skriver Klassekampen.

Les også: Oljeministeren får skryt fra FrP

Redd for følgene

– Vi er skuffet over at miljøet ikke har blitt tatt hensyn til i stor nok grad. En del av blokkene er i svært sårbare områder, nære land. Vi er redde for følgene for sjøfugl og gytende fisk om det skjer uhell, sier seksjonssjef for petroleumsvirksomhet Marie Øren i Klif.

Leder Ola Skaalvik Elvevold i Natur og Ungdom betegner tildelingen som oppsiktsvekkende.

– Vanligvis blir de mest sårbare områdene tatt ut etter at man har fått høringssvarene fra miljøetatene. Men her har man gitt blanke i de faglige rådene, sier han, og får støtte fra SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen.

Les også: Slakter Riis-Johansen

Vil ha debatt

Flere miljøorganisasjoner mener TFO-ordningen lar regjeringen sette miljøhensyn til side og vil ha hele ordningen opp til debatt.

Statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) i Olje- og energidepartementet mener at utlysningen er fullt ut miljømessig forsvarlig og dessuten viktig for norsk industri. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.