KRAFT

Åpnet fornybarmesse

Mona Sprenger
28. sep. 2010 - 10:56

Kronprinsen åpnet i dag fornybarmessen Nerec på Lillestrøm. Han var klar på at grønn energi nå gjennomgår en rask utvikling, men at det er behov for mer forskning.

– Vi trenger internasjonal forskning og utvikling for å nå målene. Det vi nå ser er at grønn energi ikke bare er et verktøy for å kutte utslipp, men at sol -og vindenergi også har blitt et verktøy for å skaffe nye jobber og økonomisk vekst.

Godt fornøyd

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen er også til stede på konferansen, hvor han fortalte om hvor flink Norge er på dette området. Alt fra etableringen av Enova til GEs satsing på offshore vind i Norge ble nevnt. Og han glemte ikke vannkraften:

– I 2009 hadde vi 127 TWh vannkraft, som utgjorde 96 prosent av kraftprodusjonen i Norge. EU har en vannkraftandel på 11 prosent, sier statsråden, som understreker at Norge er i en heldig situasjon.

– Det betyr ikke at vi ikke har utfordringer. Vi må investere i energieffektivisering og i nettet. De siste femti årene har vi ikke investert nok i nettet. Det gjelder både nettet innenlands og overføringskapasitet til utlandet, sier Riis-Johansen.

Ingen fornybarforhandlinger

30. juni leverte alle EU-landene sine handlingsplaner for hvordan EUs fornybardirektiv skal implementeres. Norge har ennå ikke levert noen handlingsplan, og Riis-Johansen hadde ikke mye nytt å komme med på dette området.

– Vi har en god prosess med kommisjonen, men det er mye som må klargjøres før vi kan komme i gang med ordentlige forhandlinger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.