KRAFT

Åpner kjempekraftverk i dag

Sønnå kraftverk i Sauda åpnes av Terje Riis-Johansen i dag. Her fra maskinsaldekket i kraftstasjonshallen.
Sønnå kraftverk i Sauda åpnes av Terje Riis-Johansen i dag. Her fra maskinsaldekket i kraftstasjonshallen. Bilde: Kristofer Ryde
Trond Gram
21. apr. 2009 - 08:28

I dag åpner olje- og energiminister Terje Riis-Johansen Elkems nye kraftverk i Sauda. Den største kraftutbyggingen i Norge på mange år har kostet 2,1 milliarder kroner, og leverer 650 GWh med ny fornybar energi.

Men ikke alt er helt som det skal være når olje- og energiministeren entrer fjellhallene i Sauda, blant annet sammen med styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen.

Måtte stenge etter skade

Kort tid etter at produksjonen startet i to av de nye turbinene i Sønnå kraftverk i fjor, ble de skadet. Store skader i to av de tre nye turbinene gjorde at eieren måtte starte opp igjen det nedlagde kraftverket i Hellandsbygd, 89 år gamle Sauda I.

Det var Rainpower som sto bak design og konstruksjon av de skadde turbinene og nå har selskapet funnet ut hva som var årsaken til turbuinhavariet.

– Det var en designfeil på løpehjulene som var hovedårsaken til havariet, sier direktør i Rainpower, Stian Breilo, til Teknisk Ukeblad.

Rainpower har satt inn tre turbiner i det nye kraftverket, to av dem helt like og begge to utsatt for samme skade.

Koster penger for Elkem

Direktør for Elkem Energi, Johan Hovland, forteller at turbinhavariet gir økte kostnader for Elkem.

– Jeg kan ikke gå ut med tall, men alle slike hendelser har en konsekvens i form av at man ikke kan produsere slik man hadde planlagt, sier han.

– Det er gjort det som kan gjøres for å begrense tap. Hjulene er midlertidig reparert, men må utbedres, legger han til.

Siste store Elkem-utbygging

Sauda-utbyggingen er den siste store kraftutbyggingen som Elkem kommer til å gjøre.

– Nå har Stortinget vedtatt at industrien ikke får kjøpe eller bygge ut mer vannkraft. Av store utbygginger blir dette det siste Elkem gjør, sier Hovland.

Milliardutbyggingen hjemfaller til Statkraft 2030.

– Kraftverket er ikke berørt av hjemfallsloven. Dette er et av de foregrepne hjemfallene. Staten overtok dette kraftverket i 1966, men vi fikk leie videre. I 99 ble det bestemt at vi skulle få leie til 2030, legger han til.

Les mer om denne saken i TU 15.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.