NYHETER_BYGG

Åpner huset med fingeren

Joachim Seehusen
27. sep. 2005 - 14:13

Nå kan du kaste husnøkkelen og være trygg på at du alltid har den med deg. Biometrisk avlesning har tatt steget ned fra hemmelige forsvarsinnstallasjoner og banker. Det østerrikske selskapet Ekey har utviklet biometrisk avlesning for forbrukermarkedet.

Når en finger er skannet, blir punkter på fingeravtrykket plukket ut og lagret som en binær kode. Systemet lagrer ikke et komplett bilde av fingeravtrykk. Ifølge produsenten skal dette sikre mot forfalskninger av et fingeravtrykk. Innbakt i systemet er også en termisk sensor.

I styringsenheten er det plass til å lagre 99 fingre. Produsenten anbefaler to fingre til hver bruker, så da kan 48 personer låse seg inn og ut. Det er også mulig å kople systemet opp mot en PC og lese av hvem som går inn og ut og når de gjør det. Systemet krever elektrisk styrte låser og huset får sentrallås. Kun en skanner er nødvendig.

Systemet, som ble vist for første gang på Bygg Reis Deg-messen, importeres av Norsk Nøkkelservice.

Hvis du er engstelig for hva som skjer når systemet svikter og døren ikke lar seg åpne, kan du finne frem den gamle, gode nøkkelen. – Men du behøver ikke frykte systemfeil. Det fungerer, forsikrer John Einarsen hos Norsk Nøkkelservice.

Siden august i fjor er det solgt 150 systemer, 70-80 prosent til boliger, resten til næringsbygg. JS

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.