MOTOR

Åpner hele Norge for flytrafikk

Fly haler flyhale sas, braathens, norwegian logoer på fly gardermoen
Fly haler flyhale sas, braathens, norwegian logoer på fly gardermoen Bilde: Scanpix
20. apr. 2010 - 16:33

I første omgang åpnet Avinor luftrommet over Norge for flytrafikk fram til klokken 2 natt til onsdag, med forbehold om at det kommer en ny vurdering en gang mellom klokken 20 og 21 tirsdag kveld.

Tidligere på dagen hadde Stord lufthavn, Haugesund lufthavn Karmøy, Stavanger lufthavn Sola, Kristiansand lufthavn Kjevik og tidvis også Bergen lufthavn Flesland vært stengt.

Nye regler

Åpningen av luftrommet kom som en følge av nye europeiske vurderinger og prosedyrer, opplyste Avinor og Luftfartstilsynet på en pressekonferanse hos Avinor tirsdag.

– De nye reglene gir flyselskapene lov til å fly i områder med lav konsentrasjon av aske, dersom flyselskapene selv vurderer det som trygt å fly. Det vil settes strengere krav til vedlikehold og inspeksjoner for fly som flyr i slike lavaskesoner, sa Avinors konsernsjef Sverre Quale.

Måtte være strengt

Flyselskapene har lenge ment at det var en overreaksjon da det norske og store deler av det europeiske luftrommet torsdag i forrige uke ble stengt på grunn av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. Selskapene har ment at de er minst like skikket til å vurdere hva som er trygt, som luftfartsmyndighetene.

– Kanskje, sier avdelingsdirektør Espen Slyngstad i Luftfartstilsynet på spørsmål om selskapene hele tiden har hatt rett, og om myndighetene har vært for strenge.

– Men på bakgrunn av den kunnskap og erfaring vi hadde i det europeiske luftfartsmiljøet da vulkanen kom, måtte vi legge oss på denne svært konservative linjen, la han til.

Stabil situasjon

Situasjonen klokka 14 tirsdag var at det strakte seg et område der det var ventet vulkansk aske fra Bergen, rundt kysten sørover, rett nord for Kristiansand og videre østover forbi Færder fyr i ytre del av Oslofjorden.

– De videre prognosene antyder at kun søndre del av Østlandet vil være dekket av et område med mulig aske ved midnatt. Denne situasjonen forventes å være stabil til i morgen tidlig, opplyser Avinor.

Ikke alle avganger

Avinor understreker at det fortsatt vil være en prioritering av hva slags trafikk som kan avvikles. Ambulanseflyginger vil bli prioritert, og det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter.

Passasjerene må dermed forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte avgang.

Met Office

Situasjonen vurderes fortløpende på grunnlag av data fra Volcanic Ash Advisory Centre i London (Met Office), som utarbeider utbredelseskart og prognoser for utbredelse av vulkansk aske. Prognosene utgis hver sjette time.

Disse danner grunnlaget for beslutninger i alle land i Europa om hvilke deler av deres luftrom som skal stenges for luftfart.

Før åpningen tirsdag, var det fra Gardermoen for det meste innenriksankomster og – avganger, ettersom luftrommet over en del europeiske land fortsatt er stengt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.