KRAFT

Åpner for nytt atomkraftverk i Sellafield

NEI: En rekke miljøvernministre har underskrevet en erklæring om å ikke gjenåpne reprosesseringsanlegget THORP i Sellafield.
NEI: En rekke miljøvernministre har underskrevet en erklæring om å ikke gjenåpne reprosesseringsanlegget THORP i Sellafield. Bilde: Colorbox
27. jan. 2009 - 07:02

Sist fredag sendte britiske myndigheter ut meldingen om at Sellafield trolig blir med som lokaliseringsalternativ for ett av de nye kraftverkene.

I norske miljøkretser skaper meldingen bekymring, blant annet for at dette skal forlenge levetiden til det omstridte gjenvinningsanlegget på Sellafield (THORP), skriver aftenbladet.no.

Mer bruk av THORP

– Dersom det bygges nye atomkraftverk vil det bli skapt mer avfall, noe som på sikt åpner veien for mer bruk av THORP, sier Bellonas atomfysiker Nils Bøhmer. Han sier lanseringen av Sellafield kom overraskende.

Bellona mener britene må finne bedre måter enn gjenvinningsanlegg for å håndtere atomavfall når de nå trapper opp aktiviteten på området.

Staten avventer

Miljøpolitisk talsmann Gunnar Kvassheim i Venstre var sentral i arbeidet med å få Sellafield til å stanse utslippene av det radioaktive stoffet technetium i 2004. Han mener denne nyheten viser at norske myndigheter må være på hogget når det gjelder Sellafield.

– Jeg kommer til å snakke med både miljøvernministeren og statsministeren om dette. De må benytte enhver anledning til å sette denne problematikken på dagsorden når de er i kontakt med britiske myndigheter.

Ekspedisjonssjef Hæge Andenæs i Miljøverndepartementet sier de avventer den videre dialogen med britiske myndigheter.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.