KRAFT

Åpner for nye millioner til Mongstad

På én betingelse.

 Teknologisenteret kan allikevel få mer i støtte fra regjeringen.
Teknologisenteret kan allikevel få mer i støtte fra regjeringen. Bilde: NTB scanpix
27. nov. 2014 - 12:31

Teknologisenteret på Mongstad tapte 40 millioner kroner på det borgerlige budsjettforliket. Nå lover Fremskrittspartiet nye penger i revidert nasjonalbudsjett – på én betingelse.

– Dersom Teknologisenteret finner konkrete samarbeidspartnere som ønsker å prøve ut ny teknologi, vil vi sørge for at økonomien til dette kommer på plass i revidert nasjonalbudsjett, sier Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Oskar Grimstad til NTB.

Regjeringspartiene hadde i utgangspunktet satt av 65 millioner kroner til nye investeringer, men i budsjettavtalen med Venstre og KrF er det bare 25 millioner igjen av dette.

Les også: Kutter i støtten: Frykter ikke spøkelsesanlegg på Mongstad

Får følger

Som følge av kuttet vil teknologisenteret miste noe av evnen til å teste ut nye teknologier for å fange CO2 som baserer seg på kjemikalier, såkalte aminblandinger.

Hver ny teknologi vil kreve modifikasjoner av eksisterende anlegg. I tillegg blir det vanskelig å teste ut andre og mer banebrytende teknologier, for eksempel slike som baserer seg på bruk av faststoffer i pulverform.

TCM har lenge arbeidet med å utvide virksomheten til også å omfatte utprøving av slike teknologier og også gjort konkrete forberedelser. Det er disse prosjektene Frp nå åpner for å redde likevel, men altså først i juni når revidert nasjonalbudsjett skal vedtas.

Teknologisenteret hadde et håp om at Stortingets energi- og miljøkomité kunne finne rom for omdisponeringer i budsjettkapittelet sitt allerede nå, men det ser ikke ut til å skje, etter det NTB har grunn til å tro. Dermed blir kuttet på 40 millioner stående.

Les også: Mongstad taper millioner på budsjettforliket

Bekymret

Arbeiderpartiet er bekymret for følgene budsjettkuttet har for teknologisenteret på Mongstad.

– Å kutte i investeringene innebærer at man begrenser mulighetene til å prøve ut nye teknologier, sa Arbeiderpartiets energi- og klimapolitiske talsmann Terje Lien Aasland til NTB tidligere denne uken.

Han er forundret over at bevilgningen kuttes som følge av regjeringspartienes forhandlinger med KrF og Venstre.

– Jeg synes det er underlig. Det er ingen tvil om at det å finne metoder for å fange og lagre CO2 er viktig for å nå togradersmålet. Da er det merkelig at man nedprioriterer dette, sier han.

Les også:

Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat

Her er lesernes fem forklaringer på kumlokk-mysteriet

Den russiske ståløya i Arktis har så langt produsert 1,5 millioner fat olje  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.