KRAFT

Åpner for nye millioner til Mongstad

På én betingelse.

 Teknologisenteret kan allikevel få mer i støtte fra regjeringen.
Teknologisenteret kan allikevel få mer i støtte fra regjeringen. Bilde: NTB scanpix
27. nov. 2014 - 12:31

Teknologisenteret på Mongstad tapte 40 millioner kroner på det borgerlige budsjettforliket. Nå lover Fremskrittspartiet nye penger i revidert nasjonalbudsjett – på én betingelse.

– Dersom Teknologisenteret finner konkrete samarbeidspartnere som ønsker å prøve ut ny teknologi, vil vi sørge for at økonomien til dette kommer på plass i revidert nasjonalbudsjett, sier Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Oskar Grimstad til NTB.

Regjeringspartiene hadde i utgangspunktet satt av 65 millioner kroner til nye investeringer, men i budsjettavtalen med Venstre og KrF er det bare 25 millioner igjen av dette.

Les også: Kutter i støtten: Frykter ikke spøkelsesanlegg på Mongstad

Får følger

Som følge av kuttet vil teknologisenteret miste noe av evnen til å teste ut nye teknologier for å fange CO2 som baserer seg på kjemikalier, såkalte aminblandinger.

Hver ny teknologi vil kreve modifikasjoner av eksisterende anlegg. I tillegg blir det vanskelig å teste ut andre og mer banebrytende teknologier, for eksempel slike som baserer seg på bruk av faststoffer i pulverform.

TCM har lenge arbeidet med å utvide virksomheten til også å omfatte utprøving av slike teknologier og også gjort konkrete forberedelser. Det er disse prosjektene Frp nå åpner for å redde likevel, men altså først i juni når revidert nasjonalbudsjett skal vedtas.

Teknologisenteret hadde et håp om at Stortingets energi- og miljøkomité kunne finne rom for omdisponeringer i budsjettkapittelet sitt allerede nå, men det ser ikke ut til å skje, etter det NTB har grunn til å tro. Dermed blir kuttet på 40 millioner stående.

Les også: Mongstad taper millioner på budsjettforliket

Bekymret

Arbeiderpartiet er bekymret for følgene budsjettkuttet har for teknologisenteret på Mongstad.

– Å kutte i investeringene innebærer at man begrenser mulighetene til å prøve ut nye teknologier, sa Arbeiderpartiets energi- og klimapolitiske talsmann Terje Lien Aasland til NTB tidligere denne uken.

Han er forundret over at bevilgningen kuttes som følge av regjeringspartienes forhandlinger med KrF og Venstre.

– Jeg synes det er underlig. Det er ingen tvil om at det å finne metoder for å fange og lagre CO2 er viktig for å nå togradersmålet. Da er det merkelig at man nedprioriterer dette, sier han.

Les også:

Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat

Her er lesernes fem forklaringer på kumlokk-mysteriet

Den russiske ståløya i Arktis har så langt produsert 1,5 millioner fat olje  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.