IKT

Åpner for biometri

EKSKLUSIV KLUBB: Tysvær kommune har fått ja. Iløpet av januar blir sannsynligvis to treningssentre og ESSO også medlemmer av "biometri-klubben". Hvem blir den neste?
EKSKLUSIV KLUBB: Tysvær kommune har fått ja. Iløpet av januar blir sannsynligvis to treningssentre og ESSO også medlemmer av "biometri-klubben". Hvem blir den neste? Bilde: Truls Tunmo

Teknisk Ukeblad skrev i forrige uke at Datatilsynet sier nei til alle virksomheter som vil bruke biometri som identifikasjon. Årsaken er at dagens lovverk ikke åpner for biometriske kjennetegn.

I sitt forslag til ny lov som snart skal ut på høring, foreslår Datatilsynet en viss liberalisering av dagens lovverk.

Krav

Det skal fortsatt være betingelser knyttet til bruk av biometri. Det er for eksempel ikke lov å lagre informasjonen, eller å knytte sensitive personopplysninger til identifikasjonen.

Den tekniske løsningen som velges blir sentral for om bruken er akseptabel, ifølge informasjonssjef Ova Skåra i Datatilsynet.

Endret tekst

«Behandling av biometriske kjennetegn/biometri som innebærer behandling av sensitive personopplysninger krever uten unntak konsesjon fra Datatilsynet. Øvrig behandling av biometriske kjennetegn skal meldes til Datatilsynet.» er deler av Datatilsynets forslag til endret lovtekst i personopplysninglovens § 12.

– Dagens lovtekst stenger for bruk av biometri, også i tilfeller hvor det er en god metode for å bekrefte identitet. Vi åpner for en viss bruk av biometri i vårt lovforslag, sier seniorrådgiver Astrid Flesland i Datatilsynet.

Et viktig punkt i den videre lovbehandlingen blir hva «lagring av personopplysninger» innebærer. Datatilsynet har ikke ønsket å være konkrete på detaljene rundt dette, og vil overlate behandlingen av disse spørsmålene til de folkevalgte på Stortinget.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.