NYHETER_BYGG

Åpne løsninger i byggautomasjon

PROVOSERT: Daglig leder Åsmund Holand i Isi-Tech ble provosert da ingen leverandører ville ta i bruk åpne standarder for byggautomasjon. Derfor startet han like godt opp som leverandør selv. Han holder fram en romkontroller og adgangskontrollenhet.
PROVOSERT: Daglig leder Åsmund Holand i Isi-Tech ble provosert da ingen leverandører ville ta i bruk åpne standarder for byggautomasjon. Derfor startet han like godt opp som leverandør selv. Han holder fram en romkontroller og adgangskontrollenhet.
Espen Leirset
5. des. 2005 - 07:58
Vis mer

– Ikke bli fanget av kun én leverandør, oppfordrer Åsmund Holand i ISI-Tech i Levanger.

Han er en ivrig talsmann for åpne systemer i byggebransjen, og synes byggherrene må bli flinkere til å stille krav om å benytte standardisert teknologi.

Holand og ISI-Tech har opplevd at store profesjonelle byggherrer har måtte skifte ut lukkede automatiseringsløsninger før de var fem-seks år, fordi det ikke var mulig å skaffe kompatibelt utstyr ved reparasjon og videre utbygging.

Styr unna

- Det er slike situasjoner byggherrer og rådgivere bør styre unna, ved å stille krav om åpne løsninger, helt ned på feltnivå, mener Holand.

EU-direktivet om energisertifikat for næringsbygg og boliger innføres i Norge fra 2006, og forutsetter lavere energibruk. Løsningen er mer presis styring av energien, i praksis behovsstyring i hvert enkelt rom. Sertifikatene vil gjøre at byggets energibruk får stor innvirkning på både på utleie- og salgspris, spår Holand.Kombisystem

– Generelt går utviklingen mot mer avanserte funksjoner i byggene. Dermed blir det mer krevende å koordinere alle funksjoner optimalt. Hvis flere funksjoner er integrert i samme systemløsning, blir denne optimaliseringen enklere å håndtere, forklarer han.

LonWorks er det «operativsystemet» for byggautomasjon som har flest anvendelsesmuligheter, hevder Holand.

Grunnen er at det har innebygd sikkerhetsfunksjoner som også gjør det mulig å benytte for eksempel adgangskontroll og lignende, i tillegg til VVS-automatikk og lys- og varmestyring. Dessuten er det godt egnet til automasjon og sikkerhetssystemer innenfor mange andre områder som transport og energidistribusjon.Ny standard

LonWorks er ennå relativt ukjent i Norge, men har mange år bak seg som amerikansk standard.

Gjennom EN 14908 blir det i løpet av de neste ukene også godkjent som europeisk standard. ISI-Tech er en ny norsk leverandør av LonWorks-basert automatikkutstyr og programvare.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.