INDUSTRI

- Åpenbart store løftebrudd

SKUFFENDE: Budsjettarbeidet har foregått i lang tid innenfor disse veggene, i Finansdepartementet. Forskerforbundet er imidlertid langt ifra fornøyd med bevilgningene for neste år, som ble lagt frem i dag.
SKUFFENDE: Budsjettarbeidet har foregått i lang tid innenfor disse veggene, i Finansdepartementet. Forskerforbundet er imidlertid langt ifra fornøyd med bevilgningene for neste år, som ble lagt frem i dag.Bilde: Mona Strande

Regjeringen bevilger 16,3 milliarder til forskning. Det er i underkant av 900 millioner kroner mer enn i 2006, men langt fra nok ifølge Forskerforbundet.

Langt fra Soria Moria

- Det er åpenbart at dette statsbudsjettet er fullt av store løftebrudd, sier leder Kolbjørn Hagen, Forskerforbundet.

Regjeringen har i Soria Moria-erklæringen sagt de vil øke forskningsinnsatsen til 3 prosent av BNP (brutto nasjonalprodukt) innen 2010.

For å nå dette målet sier Hagen at de offentlige bevilgningene må øke med minst 1,7 milliarder kroner hvert år frem til og med 2010.

Universitetsforskning lider

Statsbudsjettet, som ble lagt frem klokken 10 i dag, viser imidlertid helt andre prioriteringer enn forskning.

- For det første er vårt anslag om 1,7 milliarder kroner meget nøkternt beregnet. I tillegg kutter Regjeringen basisbevilgningene til universiteter og høgskoler med 274,3 millioner kroner, og jeg er sikker på at de helt sikkert vil ta mye av dette fra forskingen, sier Hagen.

Ingen stipendiatstillinger

Han er også fortvilet over å se at det ikke ligger en eneste stipendiatstilling i budsjettet.

- Regjeringens egen opptrappingsplan var 350 nye stipendiatstillinger, men de har ikke gjort plass til en eneste stilling i budsjettet. Det er nok et løftebrudd, sier Forskerforbundets leder.

Regjeringens prioriteringer

Her er en oversikt over Regjeringens prioriterte områder innen forskning i 2007:

 • Kapitalen i Fondet for forskning og nyskaping økes med 10 milliarder kroner, til 60 milliarder kroner. Med forutsatt rente på statsobligasjoner med ti års løpetid per 1. januar 2007, vil dette gi en økt avkastning på cirka 440 millioner kroner i 2008.
 • 184 millioner kroner til kontingent så Norge kan delta i EUs syvende rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling i 2007.
 • Regjeringen øremerker 80 millioner kroner av den økte avkastningen fra Fondet for forskning og nyskaping til arbeidet med Det internasjonale polaråret (IPY) 2007-08.
 • 20 millioner kroner til forskning og utvikling i nordområdene gjennom satsingen Barents 2020.

Bevilgninger til forskning

De vil også styrke følgende forskningstiltak:

 • 158,6 millioner kroner til forskning innen romvirksomhet
 • 80 millioner kroner til styrking av de tematiske satsingene i forskningspolitikken: energi og miljø, mat, hav og helse.
 • 50 millioner kroner til forskning på humane vaksiner
 • 30 millioner kroner til utvidelse av gaveforsterkningsordningen
 • 20 millioner kroner til forskning på dyre- og fiskevaksiner
 • 20 millioner kroner til forskningsprogrammet MAROFF for å styrke utviklingen av NOx-relatert teknologi
 • 20 millioner kroner til programmet Brukerstyrt innovasjonsarena
 • 10 millioner kroner til styrking av satsingen Strategiske høgskoleprosjekter
 • 9,5 millioner kroner til styrking av det forskningsetiske arbeidet, blant annet gjennom økte bevilgninger til de regionale komitéene for medisinsk forskningsetikk og opprettelse av et nasjonalt utvalg for gransking av forskningsfusk.
Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.