Ap sier nei til store leteoperasjoner på norsk sokkel

Vil fortsette kartleggingen på eksisterende felter.

MDG-leder Une Bastholm tar selfie sammen med Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre før en partilederdebatt i valgkampen. Det er imidlertid harde fronter mellom de to partiene når det gjelder spørsmålet om oljeleting på norsk sokkel.
MDG-leder Une Bastholm tar selfie sammen med Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre før en partilederdebatt i valgkampen. Det er imidlertid harde fronter mellom de to partiene når det gjelder spørsmålet om oljeleting på norsk sokkel. Foto: Marit Hommedal/NTB
8. sep. 2021 - 10:54

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier nei til store, nye leteoperasjoner på norsk sokkel, men vil fortsette kartleggingen på eksisterende felter.

Under partilederutspørringen i Politisk kvarter på NRK onsdag uttalte Støre at han ikke kan gå med på kravet fra MDG om at de ikke kan støtte en regjering som vil fortsette å lete etter olje.

– Da får MDG heller støtte Erna Solberg og Sylvi Listhaug, svarte Støre.

Ap-lederen sier derimot klart at partiet ikke vil gå inn for at det foretas nye store leteoperasjoner på uutbygde felter på sokkelen.

Følger opp installasjoner

– Det blir ikke store leteoperasjoner på norsk sokkel. Vi har sagt nei til Lofoten, Vesterålen og Senja. Men i de områdene hvor Norge i dag har installasjoner, rør, rigger, så skal vi fortsette å kartlegge ressurser. Og det mener vi er nødvendig for å ha økonomi til å klare det grønne skiftet og få fram de nye fornybare energikildene, sa Støre.

Overfor NTB presiserer Støre at Arbeiderpartiet ikke utelukker nye konsesjonsrunder, selv om arbeidet med en eventuell 26. runde ennå ikke er satt i gang.

– Det jeg har understreket i flere sammenhenger, er at det er liten tvil om at norsk sokkel er på vei inn i en moden fase hvor det primært vil være aktuelt å åpne opp for ny aktivitet i forlengelsen av eksisterende felt. Så er det selskapene som vurderer lønnsomheten i nye prosjekter, og det er klart at det er rundt eksisterende felt og infrastruktur det vil være sikrest økonomisk med ny aktivitet, sier Støre.

MDG vil forhandle

MDGs leder Une Bastholm har tidligere i valgkampen sagt klart fra at partiet ikke vil støtte et budsjett som åpner for letevirksomhet, selv om en eventuell statsminister Jonas Gahr Støre da truer med å gå av.

I en kommentar til NTB peker Bastholm på at letelisenser som er gitt, befinner seg i områder som allerede er åpnet.

– Når vi møtes i forhandlinger etter valget, så er det derfor dem det vil handle om. Jeg er sikker på at om vi klarer å bli enige om oljepolitikken, så er det mye annet det er lettere å bli enig om, sier Bastholm.

Høyt på listen over Miljødirektoratets forslag til klimatiltak står virkemidler som skal gjøre det mindre attraktivt å kjøre bil. Bildet er fra E18 i Sandvika.
Les også

Miljødirektoratet: – Klimaomstillingen må speedes opp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.