OLJE OG GASS

Ap om Sverdrup: – Klart det lukter av denne saken

Krever svar fra Lien.

 Forslaget: Dette er fordelingen av verdiene fra Sverdrup som Olje- og energidepartementet nå skal vurdere. Det norske oljeselskap er ikke enige i denne fordelingen.
Forslaget: Dette er fordelingen av verdiene fra Sverdrup som Olje- og energidepartementet nå skal vurdere. Det norske oljeselskap er ikke enige i denne fordelingen. Bilde: Kjersti Magnussen
4. mars 2015 - 08:06

Arbeiderpartiet mener 2 milliarder kroner er forsvunnet i kampen om eierfordelingen i det verdifulle Johan Sverdrup-feltet. Partiet vil vite om statsråden presset statseide Petoro til å gi seg.

Alle de fem selskapene som eier Johan Sverdrup-feltet er onsdag kalt inn til et møte hos olje- og energiminister Tord Lien (Frp) for å diskutere striden om eierfordelingen.

Arbeiderpartiet reagerer sterkt på at Petoro etter samtaler med Lien endte med å gi fra seg opp mot 2 milliarder kroner i verdier, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er klart det lukter av denne saken, sier Aps energipolitiske talsmann Terje Aasland til avisen.

Les også: Analytiker: To av tre store Sverdrup-kontrakter havner i Asia

Til bunns

Han forteller at partiet nå vurderer hvordan de konkret skal følge saken videre. Ifølge avisens opplysninger vil Ap helt til bunns i saken og få brakt på det rene om Lien presset det statseide selskapet til å endre standpunkt om eierfordelingen og godta en dårligere avtale.

Ap-representanten sier det er svært viktig at statsråden ikke opptrådte både som markedsregulator og eier av det ene selskapet.

– Dersom statsråden har brukt eiermakten sin til å påvirke Petoro, må han gjøre det etter eierstyringsprinsippene. Det krever i så fall at det avholdes generalforsamling, sier Aasland.

Det er selskapene Statoil, Lundin Norway, Petoro, Det norske oljeselskap og Maersk Oil som sitter på feltrettighetene. Både Petoro og Det norske oljeselskap kjempet for å få en høyere andel i feltet enn de øvrige lisenspartnerne ønsket.

Les også: 7 grafikker som forklarer hvorfor Johan Sverdrup-feltet er så viktig

Nei fra Det norske

Etter et møte med statsråden like før fristen for å levere en plan for utbygging og drift av oljefeltet gikk ut 13. februar, aksepterte Petoro en lavere eierandel i et møte med Lien. Det norske nektet å godta eierandelen.

Inntil videre er det Statoils forslag til fordeling som ligger til grunn. I denne fordelingen får Statoil 40,0 prosent, Lundin 22,1 prosent, Petoro 17,8 prosent, Det norske oljeselskap 11,9 prosent og Maersk Oil 8,1 prosent.

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet. Statoil anslår at feltet over 50 år vil gi en samlet inntekt på vel ett norsk statsbudsjett, og at første fase vil generere vel 50.000 årsverk.

Samlet produksjonsinntekt kan bli 1.350 milliarder kroner over 50 år. Selskapsskatt alene vil kunne gi staten 670 milliarder kroner i direkte inntekter.

Les flere nyheter om Johan Sverdrup.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.