KRAFT

Ap og SV støtter Haga på havvind

Jannicke Nilsen
2. juni 2008 - 10:36

Visjonen om Norge som storeksportør av fornybar energi har lenge vært omtalt som olje- og energiminister Åslaug Hagas visjon.

Men Haga vil ha få problemer med å overbevise regjeringen om at offshore vind er veien å gå for Norge.

Felles visjon

- Dette er en felles regjeringsvisjon. Haga vil ikke ha noen problemer med å overbevise Arbeiderpartiet om at offshore vind er en energivisjon å satse på. Det er ikke i tvil om at det må betydelig forskning og utvikling til om vi skal få det til, men vi har allerede satt av betydelig midler til slik forskning blant annet gjennom Klimaforliket, sier Aps energipolitiske talsmann, Tore Nordtun.

Han får støtte av regjeringskollega Inga Marte Torkildsen (SV).

- Vi stiller oss hundre prosent bak Hagas visjon. Dette bør være en del av svaret på klimatrusselen, jeg ser for meg at dette er alternativet til den oljeavhengige norske økonomien og ønsker en massiv satsing på dette framover, sier SVs energipolitiske talskvinne.

Prisen skremmer ikke

Energirådet presenterte denne uken en rapport om vindkraft til havs utarbeidet på oppdrag fra Haga. Energirådet går inn for en betydelig satsing på utbygging av offshore vindkraft, for å sikre Norge en rolle som eksportør av offshore vindkraft og svingkraft til Europa.

Regningen kommer på mellom svimlende 100 og 220 milliarder kroner, og satsingen forutsetter støtte til teknologiutvikling på 1 krone per kWh. Bare et kraftnett i Nordsjøen, som må til dersom Norge skal kunne forsyne Europa, vil koste rundt 150 milliarder kroner. Det skremmer ikke Torkildsen.

- Infrastruktur er dyrt. Det kostet å investere i oljealderen og det kostet å elektrifisere Norge. Vi må nå legge til rette for at selskapene tør å satse på demonstrasjonsprosjekter, og opprettet et lovverk som fjerner usikkerheten rundt satsingen, sier hun.

Konkluderer i år

Mot slutten av året kommer regjeringens utvidede petroleumsmelding, som nå er utvidet til også å gjelde fornybar energi. Stortingsmeldingen skal blant annet konkludere med hva slags rolle offshore vind skal spille i regjeringens energiarbeid.

- Jeg ser for meg at den endelige tilnærmingen til offshore vind skal omtales i energimeldingen som kommer mot slutten av året, sier Haga.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.