OLJE OG GASS

–AP må overta oljepolitikken

Statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiets generalsekretær Raymond Johansen.
Statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiets generalsekretær Raymond Johansen. Bilde: Scanpix
Ole K. Helgesen
16. sep. 2009 - 10:25

Oljeanalytiker og tidligere politisk rådgiver for oljesaker i Finansdepartementet, Hans Henrik Ramm (H), er overbevist om at Terje Riis-Johansen blir fjernet som olje- og energiminister.

–Nå er det på tide at Arbeiderpartiet markerer seg i olje- og gasspolitikken. Derfor vil trolig partiet sørge for å få olje- og energiministeren. Bransjen forventer også dette. Det har vært for mye surr og handlingslammelse, sier Ramm.

Frustrerte

Han sier at aktørene i Norges viktigste bransje er svært frustrerte over at regjeringen ikke klarte å levere en petroleumsmelding til Stortinget i løpet av denne perioden.

– Aldri tidligere har det gått mer enn to år mellom oljemeldingene. Nå har det gått seks år uten at det har kommet noe som helst. Det er særdeles viktig at Arbeiderpartiet sørger for at kommunikasjon mellom Stortinget og bransjen gjenopprettes.

–Hvor fort må en ny melding komme?

–I overmorgen. Departementet har stoff herfra til månen. Det er bare å oppdatere det og få det ut.

– Norges viktigste næring

OLF-leder Per Terje Vold er også klar på at regjeringen må få på plass en petroleumsmelding. – Det var en svakhet hos regjeringen at de ikke klarte å få ut en olje- og gassmelding. Dette er Norges største og viktigste næring, og den nye regjeringen må ta dette på alvor. Det tar vi for gitt.

Tror på Lofoten-åpning

Både Vold og Ramm mener at valgresultatet viser at velgerne ikke ønsker å verne Lofoten og Vesterålen. –SV sa selv at det var opp til velgerne om Lofoten og Vesterålen skulle vernes. Og valgresultatet viser at velgerne ikke støtter dette, sier Ramm.

- Men tror du SV kan sitte i en regjering som åpner for boring utenfor Lofoten?

- Ja. Partiet kan si at de tapte denne kampen fordi de ikke fikk flere stemmer, sier analytikeren.

Stegvis åpning

Hvis Lofoten og Vesterålen åpnes, vil det skje skrittvis. Ramm ser ikke bort fra at regjeringen vil prøve å få det til å se ut som om SV har klart å holde deler av områdene fri for petroleumsvirksomhet.

Les også kommentar:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.