OLJE OG GASS

Ap-ledelsen vant fram i oljesaken

Arbeiderparti-toppene, med Jens Stoltenberg og Helga Pedersen i spissen, fikk gjennomslag for å kun gi et foreløpig nei til oljeboring i Lofoten.
Arbeiderparti-toppene, med Jens Stoltenberg og Helga Pedersen i spissen, fikk gjennomslag for å kun gi et foreløpig nei til oljeboring i Lofoten. Bilde: Scanpix
21. apr. 2009 - 13:02

Partileder Jens Stoltenberg og nestleder Helga Pedersen har vært blant de varmeste forkjemperne for føre var-holdningen.

Vant fram

Tirsdag vant de fram med sitt syn da Arbeiderpartiets landsmøte vedtok arbeidsprogram for neste stortingsperiode med 197 stemmer mot 102.

De sterkeste motstanderne, mindretallet, endret i løpet av det fire dager lange landsmøtet sitt forslag til programformulering.

Foreløpig nei

Det som var et klart nei til åpning for leteboring i neste periode, ble endret til et nei inntil det eventuelt kommer utredninger som konkluderer med at det er forsvarlig med oljevirksomhet i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Jeg har tatt inn over meg at det ikke er mulig å samle hele landsmøtet bak en felles formulering. Mindretallet i redaksjonskomiteen legger derfor fram en klar og tydelig formulering som gir uttrykk for at landsmøtet ikke er enig om når og om vi skal tillate leteboring, sa Torgeir Michaelsen.

Avventer

Likevel fikk ikke mindretallet tilstrekkelig støtte fra landsmøtet.

De vedtok det opprinnelige programforslaget om å avvente konklusjonene i utredningene om fiske- og dyreliv, samt miljø og geologi.

Bellona-leder Frederic Hauge er likevel fornøyd.

– Det store mindretallet vitner om en økende Ap-motstand mot olje i Lofoten og Vesterålen. Dette motiverer til å jobbe systematisk videre med de allianser vi har i Ap, sier Hauge.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.