ENERGI

Ap åpner for å støtte krisetiltak for oljenæringen

Arbeiderpartiet åpner for å danne flertall med Sp og Frp om skattetiltak for oljenæringen, men stiller krav. Samtidig advarer Finansdepartementet mot tiltakene.

Aps finanspolitiske talsperson og nestleder Hadja Tajik (Ap) setter døra på gløtt for endringer i skatteregimet til oljebransjen under krisen som utspiller seg.
Aps finanspolitiske talsperson og nestleder Hadja Tajik (Ap) setter døra på gløtt for endringer i skatteregimet til oljebransjen under krisen som utspiller seg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
23. apr. 2020 - 12:39

Olje- og gassnæringen er hardt rammet av både koronakrisen og det dramatiske fallet i oljeprisen.

– Arbeiderpartiet er åpne for absolutt alle forslag som kan ha effekt for olje-, gass- og leverandørindustrien, inkludert dette skatteforslaget. Vi er nødt til å trygge de jobbene det her er snakk om, sa finanspolitisk talsperson Hadia Tajik i Arbeiderpartiet da hun gjestet Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

Men hun stilte tre tydelige krav for å gå med på skatteforslaget, som går ut på å forskuttere oljeselskapenes skattefradrag for å få opp investeringene.

– Tiltakene må skape jobber, de må sikre staten inntekter, og de må være med på å kutte utslipp, sa Tajik, som etterlyste svar fra regjeringen om hva de jobber med og hvordan de har tenkt å sikre arbeidsplassene i oljenæringen.

Tajik skisserte blant annet at tiltakene kan gå til klimavennlige investeringer, som for eksempel elektrifisering av sokkelen.

Departementet advarer

NHO og LO har allerede stilt seg bak skatteforslaget. Det samme gjør Fremskrittspartiet og Senterpartiet. Arbeiderpartiet kan dermed bidra til å sikre flertall.

I et ferskt svar til Stortinget advarer imidlertid embetsverket i Finansdepartementet om forslaget. De skriver at endringene i skattesystemet vil gi oljeselskapene «sterke insentiv til å gjennomføre ulønnsomme investeringer».

Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug avfeier advarselen.

– Finansdepartementet har alltid en skepsis når det gjelder å endre på regler og bruke penger. Det er Finansdepartementets rolle. Jeg har faktisk stor tro på at oljeselskapene viser det ansvaret de har gjort i alle år på norsk sokkel, investerer for framtiden og sørger for enorme inntekter til statskassen, sier hun.

SV reagerer

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, reagerer på at Ap stiller døra på gløtt for skatteendringene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Her har Arbeiderpartiet kjøpt oljesjefenes propaganda. Hvis dette skjer, vil det gjøre Norge mer oljeavhengig og føre til at vi investerer i oljefelt som ikke vil være lønnsomme for den norske stat, sier hun.

Kaski mener at oljeprisfallet og klimakrisen viser at det haster å omstille økonomien vår.

– Vi burde brukt pengene på de næringene vi skal leve av i fremtiden, ikke en næring verden omstiller seg vekk fra. Vi kan ikke være avhengig av oljen lenger, sier hun.

Fellesforbundets sier de har innfridd kravet om økt kjøpekraft. Her er forbundsleder Jørn Eggum.
Les også

Enighet i meklingen for byggeindustrien

Ordføreropprop

Tidligere i uken krevde over 30 ordførere fra flere av landets største kommuner at regjeringen umiddelbart kommer med tiltak for oljenæringen gjennom et felles opprop.

Ordførerne mener også at tiltaket som vil ha størst betydning for å sikre arbeidsplasser innen olje- og gassnæringen, er å forskuttere selskapenes skattefradrag.

– For å stimulere olje- og gassbransjen som er i en dyp krise på grunn av lav oljepris og koronakrisen for øvrig, bør Stortinget snarest endre skattereglementet og innføre avskrivninger samme år som investeringen foretas, sa Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), som har gått i bresjen for initiativet.

Opprinnelig stilte 32 ordførere seg bak initiativet, men det har senere vokst til minst 35.

EU-kommissær Kadri Simson sendte brev til Olje- og energimister Terje Aasland og resten av regjeringen tidligere i år, med en forventing om fornybardirektivet tas inn i EØS-avtalen.
Les også

Aasland har svart EU på «trusselbrev» om fornybardirektiv

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.