ENERGI

Antistøy

Det har han helt rett i, og slike finnes på markedet fra forskjellige leverandører og for forskjellige bruksområder, både profesjonelle og for forbrukermarkedet, og i forskjellige kombinasjoner med passiv støydemping og integrert kommunikasjon.

Det er ikke alle situasjoner hvor bruk av hodetelefoner er akseptabelt. Spesielt gjelder dette arbeidssituasjoner, som for eksempel førerne av diesellokomotivene på Nordlandsbanen, som vi utvikler en løsning for. Det er rett og slett ubehagelig å sitte med hørselsvern eller hodetelefoner en hel arbeidsdag. Derfor tror vi at løsningen vår er et viktig bidrag til forbedret arbeidsmiljø.

Som Raknes skriver er ideen med motlyd gammel, det første kjente patentet er fra 1936, og ideen med aktiv støydemping i nakkestøtte kan dateres til 50-tallet. Det har vært et hett forskningsfelt på 70- og 80-tallet, men først de siste 10 år har kommersielle anvendelser sett dagens lys. Hovedårsaken til dette er utviklingen av digital signalbehandling og raske prosessorer. For vår anvendelse er akustisk tilbakekopling også en flaskehals, og en smart løsning på dette utviklet ved Sintef/NTNU er fundamental i vår teknologi.

Johan L. Nielsen, MNIF

Silence International AS

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.