ARBEIDSLIV

Anti-professor blir professor

Første april forlater Aavatsmark Norsk Hydro for å bli fulltids forsker ved Universitetet i Bergen, hovedsakelig for Center for integrated petroleum research - som er gitt status som Senter for fremragende forskning (SFF).

Aavatsmark sa i 1998 klart og tydelig at han ikke ville bli professor, hovedsakelig fordi næringslivet kan tilby mer spennende forskeroppgaver og at næringslivet tilbyr bedre betingelser med hensyn til ressurser og utstyr.

Nå sier han imidlertid "ja" og vil kjempe for at universitetene i større grad vier seg til næringslivets behov i sin forskning.

Aavatsmark har allerede hatt en professor II stilling ved UiB i halvannet år nå.

Industriens problemer viktigst

- Huffda, jeg møter visst meg selv i døren her, sier den universitetskritiske professoren fra Bergen. I mars 1998 hadde TU førstesideoppslag om profesormangel ved universitetene. Aavatsmark prydet forsiden og sa med bergensk tydelighet fra om at det var uaktuelt for ham å avhjelpe professorkrisen - utfordingene var for små.

Hans grunnleggende vurderinger er imidlertid ikke endret. - En professor II stilling er jo bare 20 prosent og gir ekstra mulighet til å knytte bånd mellom universitetet og næringslivet, dessuten gir det muligheter til å fordype seg i problemstillinger det ikke blir tid til i industrien.

For SFF uttrykker Aavatsmark et ønske om at de skal bidra til å kombinere kjennskap til næringslivet og næringslivets behov for forskning med universitetenes mulighet til fordypning.

- Det er viktig at universitetene orienterer seg mer mot industriens problemstillinger enn de tradisjonelt har gjort. Både fordi disse ofte vil være mer interessante enn de problemstillingene universitetsforsker kan finne på selv og fordi industriens problemer ofte er viktigere, spesielt for utdanning av nye kandidater.

Aavatsmark ser behovet for universitetenes frihet, og at det gis muligheter til å fordype seg i temaer som industrien ikke alltid er like interessert i. - Dette er en utfordring for universitetenes ledelse. De må legge til rette for at næringslivets behov imøtekommes samtidig som forskerne skal ha romslighet og frihet i sin forskning.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.