Anstrengt strømsituasjon

Anstrengt strømsituasjon
ANSTRENGT: Hafslund klarte onsdag ikke å forsyne alle sine kunder på Romerike med strøm onsdag på grunn av forsyningsproblemer fra Statnett. Forsatt er situasjonen anstrengt. Bilde: Colourbox

Situasjonen på Romerike er fortsatt svært anstrengt, forteller informasjonssjef i Hafslund Morten Schau.

– Vi ligger helt opp til det Statnett kan levere med en halvannen transformator i drift. Vi var tidlig i dag svært nær ved å begynne med utkobling og vi frykter en tilsvarende situasjon i ettermiddag. Vi har derfor høyned beredskapen kraftig.

Les også: Kobler ut strømmen på Romerike

Sonevis utkobling

Hafslund klarte onsdag ikke å forsyne alle sine kunder på Romerike med strøm onsdag på grunn av forsyningsproblemer fra Statnett. Årsaken er at Statnett har problemer med to av tre transformatorer på Frogner i Akershus.

Hafslund Nett måtte derfor foreta rullerende sonevis utkobling av strømforsyningen i enkelte områder i kommunene Fet, Skedsmo, Sørum, Nes, Nittedal og Aurskog-Høland.

Rundt 100.000 strømkunder var onsdag berørt av bruddet. 40.000 var i en lengre periode helt uten strøm.

Andre verdenskrig

Tidlig i går formiddag ble den ene av de to transformatorene satt i gang igjen, men med redusert kapasitet.

– Situasjonen vil være slik frem til Statnett har to transformatorer i drift, da vil vi ikke være så sårbare lenger, sier Schau.

Har der opplevd noe lignende før?

– Nei, jeg tror vi må tilbake til andre verdenskrig for å finne sonevis utkobling. Vi har planverket, men tidligere har det kun vært øvelser.

– Spar strøm

Hafslund oppfordrer nå både private og næringslivet til å spare på strømmen.

– Jeg skjønner at folk er lei, men konsekvensen blir store hvis ikke forbruket blir holdt ned. Alternativet til sonevis utkobling er at vi kjører med overlast og alt faller ut, sier Skaug.

Hvordan bør de kutte strømforbruket?

– Vi mener ikke at folk skal gå rundt å fryse i halvmørket, men hvis folk reduserer varmen i stua med to til tre grader vil det hjelpe mye. De kan også skru ned varmen i rom de ikke oppholder seg i. Hvis alle bidrar litt, vil vi komme oss gjennom denne situasjonen.

Ingen overraskelse

Statnett skriver nå i en pressemelding at dagens hendelser med utfall av strøm på Romerike ikke er en overraskelse. Stor tilflytting til området gir økt behov for energi og har ført til en stadig større belastning på strømnettet - spesielt i de kaldeste vintermånedene.

I november 2010 sendte Statnett søknad om konsesjon for å øke kapasiteten i Frogner transformatorstasjon i Sørum kommune. Statnett har også søkt NVE om å installere en reaktor i stasjonen, også det med formål å øke forsyningssikkerheten. Både transformator og reaktor er planlagt idriftsatt høsten 2012, dersom det gis konsesjon i tide.

NVE har bedt Statnett fremskaffe tilleggsopplysninger til søknadene.