TUMENER

Anonyme rådgiveres forening

Tormod Haugstad
13. mai 2011 - 08:10

Morten Engh heter den nye styrelederen i Rådgivende Ingeniørers Forening(RIF).

Han vil gjøre RIF mer synlig i samfunnsdebatten. Det skulle nå bare mangle. Uten en slik ambisjon vil foreningens liv være meningsløs.

Men det er ikke gitt at Engh vil lykkes. RIF nektet inntil 70-tallet medlemsbedriftene sine å annonsere og har tradisjonelt vært en forening for anonyme, men dyktige ingeniører. Nå har RIF som arbeidsgiverorganisasjon fått en helt annen rolle.

De seks store medlemsbedriftene Norconsult, Multiconsult, Rambøll, Sweco, Cowi og Asplan Viak har kjøpt opp et stort antall selskaper. Antall bedrifter blir færre, mens antall ansatte har doblet seg på 20 år. Over 5500 av 7800 ansatte jobber hos de seks store.

Strukturendringen innen rådgivningsbransjen har også endret ingeniørfaget. Ingeniører som bare ser løsningen på sin egen faglige del av et prosjekt, er lite verdt. Rådgiverrollen har utviklet seg til å jobbe i store team og se helhetsløsninger.

Bedriftene er blitt store enheter med ulik ekspertise blant sine ansatte. Arkitekter, jurister og økonomer supplerer ingeniørene. Fagene overlapper hverandre og et byggeprosjekt krever mer samhandling enn tidligere. For eksempel gjelder miljø- og klimarelaterte problemstillinger flere trinn av byggeprosjeket.

Kanskje er det symptomatisk at RIF ikke har klart å finne toppleder i egne rekker. De siste årene har arkitektene Siri Legernes og Liv Kari Hansteen ledet RIF. Begge har lite å skamme seg over.

Siri Legernes gjorde en stor jobb med å samle et splittet RIF i tillegg til at hun med klar tale satte dagsorden for flere debatter, ikke minst når det gjaldt sikring av veier og tunneler.

Liv Kari Hansteen har ikke så mange utspill i media. Til gjengjeld klarte hun det kunststykke å få alle de store mediene interessert i rapporten ”The State of the Nation” som kom første gang i mars 2010 med en oppfølger i vår.

Ingeniører er som ingeniører alltid har vært: Meget forsiktige med offentlige uttalelser om noe de ikke har fasitsvar på. Men ”State of the Nation” var et gjennombrudd når det gjaldt å påvise hvor store mangler vår rike nasjon har når det gjelder vedlikehold og investeringer i infrastruktur.

Byggenæringen er en fragmentert næring som vil tjene på at færre stemmer markerer seg sterkere. RIF og BNL er to av aktørene som kan samarbeide tettere om utspill når de har felles interesser.

En yngre og mer engasjert generasjon med rådgivende ingeniører tar nå ordet på seminarer og konferanser.

Vårt råd: Slipp dem enda mer til!Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.