NETTARKIV

Anmelder elektrogrossister

27. apr. 2001 - 07:28

Det gjelder bedriftene Elektroskandia AS, Solar Elektroengros AS, Eilag Teknikk AS, Alcatel Distribusjon AS, Berggård Amundsen & Co AS og Elektroforeningen EFO som tilsynet mener har opprettholdt et landsomfattende og hemmelig prissamarbeid på mestparten av nittitallet. Forbrukerne har høyst sannsynlig lidd store tap ved dette, hevder Konkurransetilsynet i en pressemlding.

Elektrogrossistene selger elektrisk installasjonsmateriell som brukes i alt fra private boliger til større industriprosjekter. Det meste av salget skjer til elektrikere, som er de forbrukerne normalt har kontakt med. Omsetningen av slike elektroprodukter i Norge er på flere milliarder kroner i året.

Det er få store elektrogrossister i Norge. Det gjør det lettere å samarbeide om priser. De grossistene som anmeldes, er blant de største i markedet. Konkurransetilsynet har også anmeldt et antall ledende personer.

Landsomfattende

Det priskartellet Konkurransetilsynet mener å ha avslørt, er et landsomfattende samarbeid, og det har pågått på det meste av nittitallet. Det har omfattet alle eller de fleste av de kabel- og installasjonsprodukter som grossistene har for salg. Grossistene har samarbeidet om bruttopriser og i visse tilfeller også rabatter og nettopriser til sine kunder.

Samarbeidet har dels kommet i stand gjennom møter i elektrogrossistenes forening, EFO. Når grossistene på ulike måter samarbeider om priser, innebærer det at de reduserer konkurransen seg imellom. Det fører blant annet til at de kan sette høyere priser på bekostning av elektrikere og andre kunder, som må betale mer for de varene de kjøper fra grossistene.

De høyere prisene antas til slutt å ha blitt veltet over på forbrukerne. Det er vanskelig å angi hvor store tap forbrukerne er blitt påført. Den berørte grossistomsetningen i perioden er på over 25 milliarder kroner. En merpris på bare en prosent gir således 250 millioner kroner i økte inntekter for grossistene.

I anmeldelsen ber Konkurransetilsynet både om at selskapene og personene straffes og om at den vinningen selskapene har oppnådd, inndras til Staten. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil seks år.

Bevisopptak

Det er Konkurransetilsynets oppgave å kontrollere at konkurranselovens forbud og påbud overholdes. Tilsynet gjennomførte flere bevissikringer hos elektrogrossister fra slutten av januar 1999, etter å ha fått forhørsrettens beslutning. Det ble da søkt etter og beslaglagt bevis. Det er også tatt opp en rekke forklaringer av personer knyttet til bedriftene.

Forbudene mot prissamarbeid og prispåvirkning er viktige virkemidler for å fremme effektiv konkurranse, skriver Konkurransetilsynet i pressemeldingen. Begrunnelsen for forbudene er særlig at konkurransebegrensninger i denne form er til skade for samfunnsøkonomien, ved at de kan lede til høyere priser og lavere omsatt kvantum enn hva det ville blitt i et marked med konkurranse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.