NYHETER

Anleggsbransjen motor i trådt marked

Mens veksten i veginvesteringer blir på fem prosent i år, vil den synke til to prosent i 2016. Det hevder Veidekke i sin årlige konjunkturrapport.

Aktiviteten innen anlegg vokste med 6 prosent sist år, og denne vekstraten vil ventelig bli opprettholdt også i 2015, sier Veidekke i sin konjunkturrapport.  Foto: Veidekke
Aktiviteten innen anlegg vokste med 6 prosent sist år, og denne vekstraten vil ventelig bli opprettholdt også i 2015, sier Veidekke i sin konjunkturrapport. Foto: Veidekke Bilde: Anders Auberg
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
9. mars 2015 - 13:51

Lavere aktivitet i oljesektoren påvirker norsk økonomi negativt, men lave renter og generelt godt arbeidsmarked bidrar positivt.

- For det norske bygg- og anleggsmarkedet forventer vi for årene 2015 og 2016 en årlig vekst på 2 %. Aktiviteten innen anleggsvirksomheten er høy og vil være «motoren» de neste to årene grunnet den sterke offentlige satsingen på samferdsel. For boliginvesteringen venter vi en årlig vekst på 1 %, selv om prisene vil øke med henholdsvis 5 % i 2015 og 3 % i 2016. Sterkest blir prisveksten i storbyregionene og svakest i Stavangerområdet, sier Rolf Albriktsen, direktør for strategi og marked i Veidekke.

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Fra fem til to prosent

Aktiviteten innen anlegg vokste med 6 prosent sist år, og denne vekstraten vil ventelig bli opprettholdt også i 2015. Kapasitetsbegrensninger innen prosjektering og planlegging av nye samferdselsprosjekter, samt lavere vekst innen petroleumsindustrien, vil kunne gi en lavere vekst på om lag 3 prosent i 2016.

Det ventes en fortsatt vekst i veginvesteringene på 5 prosent i 2015, avtagende til 2 prosent i 2016. En lavere vekst i 2016 kommer dels av begrenset planleggingskapasitet og dels av at store prosjekter avsluttes (eksempelvis «Mjøsprosjektet»). Nye store prosjekter er da i oppstartsfase.

 

Ni-ti store vegprosjekter til neste år

I 2016 forventes det oppstart av ni-ti vegprosjekter med anslått prosjektverdi over 500 mill. Dette er om lag på samme nivå som i år. Eksempler på slike prosjekter er videre utbygging av E18 gjennom Telemark, E134 gjennom Buskerud og utbedring av riksvei 4 i Oppland.

Det er også sterk vekst innen andre anlegg for offentlig sektor. Det gjelder utbygging og fornyelse av kommunale vann- og avløpsanlegg og renseanlegg. Veksten her ligger på rundt 5 prosent årlig. Den største økningen de siste årene har vi sett innen investeringer i jernbaneanlegg. Utbyggingen av Follobanen fra Oslo til Ski stasjon som starter opp i 2015, vil bety en sterk vekst på rundt 10 prosent i år og neste år.

I tillegg kan utbygging av Fornebubanen bidra til videre vekst innen jernbane. Det satses også stort på utbygging og oppgradering av kraftanlegg. I tillegg vil fornying av overføringslinjene bidra til en årlig vekst på rundt 10 prosent de nærmeste årene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.